Ο τεχνητός φωτισμός επηρεάζει την υγεία μας

images_1392017_12.jpg

Ο τεχνητός φωτισμός μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας, να μας κάνει περισσότερο αδύναμους, να οδηγεί σε μυΐκή ατροφία και να κάνει τα οστά μας πιο εύθραυστα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές κράτησαν ποντίκια-πειραματόζωα κάτω από ένα σταθερό τεχνητό φως για έξι μήνες – μια τεχνική βασανιστηρίων που χρησιμοποιείται συχνά από υπηρεσίες ασφαλείας ανά τον πλανήτη.

Όταν εξετάστηκαν τα ποντίκια, βρέθηκε ότι είχαν απώλεια μυϊκής μάζας και εμφάνιζαν τα πρώτα σημάδια της οστεοπόρωσης, ενώ το ανοσοποιητικό τους σύστημα εμφανιζόταν σαν να αντιδρούσε σε λοίμωξη.
Ο κύκλος του ήλιου είναι βασικός για την υγεία

Το συμπέρασμα, σύμφωνα με τους ακαδημαϊκούς που διεξήγαγαν την έρευνα, είναι ότι ο φυσικός κύκλος ημέρας/νύχτας έχει σημασία για τα ζώα.

Η καθηγήτρια Johanna Meijer, του πανεπιστημίου από το Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου Leiden στην Ολλανδία, η οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε: «Συνηθίζαμε να σκεφτόμαστε το φως και το σκοτάδι ως αβλαβή ή ουδέτερα ερεθίσματα για την υγεία μας. Τώρα όμως συνειδητοποιούμε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς συσσωρεύονται μελέτες από εργαστήρια σε όλο τον κόσμο που όλες δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση. Η μελέτη μας έδειξε ότι η απουσία περιβαλλοντικού ρυθμού οδηγεί σε σοβαρές διαταραχές ποικίλες παραμέτρους υγείας».

Ωστόσο, στα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology, αναφέρεται ότι τα ποντίκια επανήλθαν στην πρότερη κατάσταση υγείας, όταν αφέθηκαν και πάλι σε φυσικό φως.

«Τα καλά νέα είναι ότι στη συνέχεια δείξαμε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία είναι αναστρέψιμες όταν αποκατασταθεί και πάλι ο φυσικός κύκλος εναλλαγής μέρας/νύχτας» είπε η Δρ Meijer.

Περίπου το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού εκτίθεται σε τεχνητό φως κατά τη διάρκεια της νύχτας και η συνεχής έκθεση σε τεχνητό φως είναι συνηθισμένη σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Οι επιπτώσεις του τεχνητού φωτισμού μπορεί επίσης να επηρεάζουν και όσους εργάζονται τη νύχτα.

«Η διαπίστωση αυτή δεν αποτελεί έκπληξη στην πραγματικότητα, καθώς η ζωή εξελίχθηκε κάτω από τη συνεχή εναλλαγή του κύκλου φωτός-σκότους» είπε η δρ Meijer. «Φαίνεται ότι εξελιχθήκαμε για να ζούμε με αυτή την εναλλαγή και η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι ότι σήμερα επηρεαζόμαστε αρνητικά από την απουσία αυτού του κύκλου».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/