Ο καφές χαρίζει ζωή!

images_692017_making_good_coffee.jpg

Η πρωινή δόση καφεΐνης που λαμβάνεται από ένα φλιτζάνι καφέ βοηθά εκατομμύρια ανθρώπους να ξυπνήσουν και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ημέρας.

Υπάρχει όμως ένα επιπλέον, απροσδόκητο πλεονέκτημα της κατανάλωσης καφέ: θα μπορούσε να μας βοηθήσει να μειώσουμε τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου. Πίνοντας τέσσερα φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα είναι η ποσότητα που πραγματικά υπάρχει όφελος, σύμφωνα με μια σημαντική μελέτη σε 20.000 άνδρες και γυναίκες μέσης ηλικίας.

Οι ερευνητές από το νοσοκομείο της Ναβάρα στην Ισπανία διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι στη μελέτη τους που έπιναν καφέ τακτικά είχαν ποσοστά θνησιμότητας σχεδόν κατά δύο τρίτα χαμηλότερα από εκείνους που δεν έπιναν. Εκτός από καφεΐνη, ο καφές περιέχει αντιοξειδωτικά – τα οποία θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνα για τα οφέλη του αγαπημένου ροφήματος στην υγεία.

Η μελέτη παρακολούθησε 19.986 άτομα για κατά μέσο όρο 10 χρόνια. Στην αρχή, όλοι οι συμμετέχοντες παρείχαν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής, το ιστορικό υγείας τους και τις διατροφικές τους συνήθειες – συμπεριλαμβανομένης και της κατανάλωσης καφέ. Περίπου 1 στους 60 συμμετέχοντες πέθαναν κατά τη διάρκεια της μελέτης, ενώ όσοι έπιναν συστηματικά καφέ παρουσίασαν τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Η σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και μειωμένου ποσοστού θνησιμότητας ήταν ιδιαίτερα έντονη στους ηλικιωμένους.

Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Adela Navarro δήλωσε: «Θα ήθελα να σας συμβουλεύω να πίνετε άφθονο καφέ, θα μπορούσε να είναι καλό για την καρδιά σας. Νομίζω ότι είναι καλή ιδέα να πίνουμε περίπου τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα. Νομίζω ότι η θετική του επίδραση οφείλεται στις πολυφαινόλες, που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση».

Τα αποτελέσματα της μελέτης προστίθενται σε εκείνα μιας σειράς προηγούμενων μελετών που έχουν βρει πιθανά οφέλη από το ρόφημα – μία έδειξε ότι θα μπορούσε να βελτιώσει τη λειτουργία του ήπατος, ενώ μια άλλη τόνισε ότι θα μπορούσε να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μια αμερικανική μελέτη διαπίστωσε ότι τρία φλιτζάνια την ημέρα θα μπορούσαν να επεκτείνουν σημαντικά τη ζωή. Όμως, το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς προειδοποίησε τους φανατικούς του καφέ να μην επαναπαύονται στα θετικά της αγαπημένης τους συνήθειας, προσθέτοντας: «Ο καλύτερος τρόπος για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου είναι να επικεντρωθείτε σε ένα γενικά υγιεινό τρόπο ζωής, αντί να πίνετε τον έναν λάτε πίσω από τον άλλον».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/