Οι διατροφικές ανάγκες ενός χορευτή

images_492017_Cute-ballet-dancer.jpg

Ο χορός δεν είναι απλά μία τέχνη , είναι μορφή έκφρασης, επικοινωνίας, δημιουργίας είναι ένας διαφορετικός κόσμος στον οποίο ζουν οι χορευτές με το σώμα αλλά και το πνεύμα τους, προσπαθώντας να συνδυάσουν την καθημερινότητας τους μ αυτόν.

Οι χορευτές μαθαίνουν να σέβονται το σώμα τους και το μυαλό τους με υγιή τρόπο, και διοχετεύουν την ενέργειά τους εποικοδομητικά σ΄αυτό που αγαπούν ,κι έτσι τείνουν να ζουν πολλά κι ευτυχισμένα χρόνια. Διατηρούν τη δύναμη, την ευλυγισία τους και την υπέροχη στάση τους, μέχρι τα γεράματα. Αλλά όπως όλοι οι κορυφαίοι αθλητές, έτσι και οι χορευτές, πρέπει να φροντίζουν το σώμα τους, προκειμένου να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και να αποφεύγουν τους τραυματισμούς.

Τρώμε καλά για να χορεύουμε καλά!

Η σωστή διατροφή είναι ένας από τους θεμελιώδεις λίθους της επιτυχίας των χορευτών. Όμως, η υιοθέτηση μίας ισορροπημένης διατροφής δεν είναι πάντα τόσο εύκολη: πολύ συγκεκριμένες τεχνικές και αισθητικές απαιτήσεις του χορού έχουν συνδεθεί με μια πολύ λεπτή σωματική διάπλαση. Παρόλα αυτά όποιος κι αν είναι ο τύπος του σώματος σας, ο χορός που κάνετε και η εμπειρία σας ως χορευτής-τρια, όλοι αυτοί οι παράγοντες θα βελτιωθούν αν είστε δυνατοί και υγιείς μέσω της διατροφής σας.

Για τους χορευτές η τροφή είναι κάτι περισσότερο από απλό καύσιμο : είναι το υλικό κατασκευής με το οποίο το σώμα τους χτίζει και επισκευάζει τον εαυτό του. Για μέγιστη απόδοση και αντοχή στο χορό, απαιτείται η εφαρμογή κάποιων βασικών αρχών διατροφής, ούτως ώστε να λαμβάνουν τα απαραίτητα ποσά ενέργειας που χρειάζονται αλλά και να προστατεύουν το σώμα τους από ασθένειες και τραυματισμούς. Η ανεπαρκής πρόσληψη θερμίδων ή και θρεπτικών συστατικών έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της μυϊκής δύναμης, της αντοχής, της ταχύτητας και του συντονισμού. Αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού και ταυτόχρονα παρατείνει και τον χρόνο αποκατάστασης του τραύματος. Τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μειώνουν τη συγκέντρωση, τη λήψη αποφάσεων και επηρεάζουν αρνητικά τη διάθεση. Επίσης, η πρόσληψη μειωμένης ποσότητας τροφής μπορεί να επισπεύσει περιστατικά υπερκατανάλωσης τροφής και τελικά να επηρεάσει την απόδοση αλλά και την υγεία του χορευτή.

Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη για τους χορευτές, ειδικά όταν πρέπει να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, να κάνουν υγιεινές διατροφικές επιλογές όλη την ημέρα. Η κατανάλωση μικρών γευμάτων κάθε λίγες ώρες (5-6 γεύματα ημερησίως) βοηθά στην παροχή της απαραίτητης ενέργειας που χρειάζεται για να μπορέσει ο χορευτής να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των μαθημάτων του.

Η κατανάλωση πλούσιου πρωινού που να αποτελείται από πρωτείνη και σύνθετους υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση σταθερών επιπέδων ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

– γιαούρτι ή γάλα χαμηλών λιπαρών σε συνδυασμό με δημητριακά πρωινού από σιτάρι ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς
– ομελέτα με μανιτάρια και 1φ. ψωμί ολικής αλέσεως και 1 ποτήρι 100% φυσικό χυμό πορτοκάλι
– Σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως και γαλοπούλα-τυρί χαμηλών λιπαρών και λαχανικά

Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στο μεσημεριανό γεύμα δεδομένου ότι αυτό θα πρέπει να παρέχει την απαραίτητη ενέργεια στους χορευτές μέχρι το επόμενο γεύμα! Να έχετε κατά νου ότι πρέπει να είναι μικρό σε ποσότητα αλλά περιεκτικό όσον αφορά στα θρεπτικά του συστατικά!

Ισορροπημένα κι εύπεπτα μεσημεριανά γεύματα:

– ζυμαρικά ολικής αλέσεως με κόκκινη σάλτσα λαχανικών και τυρί χαμηλών λιπαρών
– ρύζι ή ρυζότο λαχανικών με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
– μπαγκέτα με ψωμί ολικής αλέσεως και κοτόπουλο ή γαλοπούλα, λίγη μαλακή μαργαρίνη και τυρί χαμηλών λιπαρών

Ενώ έχοντας ένα ισορροπημένο πρωινό και ένα υγιεινό γεύμα θα έχουν λάβει τα αναγκαία ενεργειακά και θρεπτικά συστατικά για το σώμα τους , είναι επίσης σημαντικό για τους χορευτές να έχουν ένα σνακ μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού γεύματος (δεκατιανό), αλλά και μεσημεριανού και βραδινού γεύματος (απογευματινό).

Το σνακ θα πρέπει να είναι εύκολο στην πέψη αλλά να μπορεί να παρέχει ενέργεια άμεσα που θα χρησιμοποιήσει ο χορευτής στο μάθημα.

Πολύ καλές επιλογές είναι:

– φρέσκα φρούτα εποχής
– δημητριακά ολικής αλέσεως με ξηρούς καρπούς ανάλατους κι άψητους
– κράκερς ή κριτσίνια σικάλεως με τυρί χαμηλών λιπαρών
– μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως

Είναι επίσης σημαντικό για τους χορευτές να γνωρίζουν ότι τα σνακ που είναι πλούσια σε λιπαρά και/ή αλάτι , απαιτούν περισσότερη ώρα για να μεταβολισθούν και αφομοιωθούν από τον οργανισμό, λόγω της παρουσίας του λίπους κι αυτό τα καθιστά μία κακή επιλογή ιδιαίτερα πριν από τα μαθήματα διότι δυσχεραίνουν τη διαδικασία της πέψης και καθυστερούν την παροχή ενέργειας στο σώμα.

Ιδιαίτερη σημασία επίσης πρέπει να δοθεί και μετά το πέρας των μαθημάτων όπου οι χορευτές θα πρέπει να εξασφαλίσουν την πρόσληψη πρωτεινικού γεύματος για την αναδόμηση των καταπονημένων ιστών καθώς επίσης και μικρή ποσότητα υδατάνθρακων για να μπορέσουν να γεμίσουν το σώμα τους ξανά με ενέργεια για το μάθημα της επόμενης μέρας.

Κάποιες επιλογές θα μπορούσαν να είναι οι εξής:

– ψάρι ή κοτόπουλο ή μοσχάρι άπαχο σε συνδυασμό με ψωμί ή ζυμαρικά ή πατάτα και λαχανικά εποχής
– βραστά λαχανικά με ψωμί και αυγά βραστά και τυρί χαμηλών λιπαρών
Γνωρίζοντας πλέον πώς να τροφοδοτήσετε το σώμα σας με ενέργεια …το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αφεθείτε στη μελωδία και να χορέψετε!!!!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr