Ναι, υπάρχει δηλητηρίαση από νερό!

images_1192017_LG-H-H-and-Kao-get-Grade-A-for-water-sustainability.jpg

Έχουμε ακούσει όλοι ξανά και ξανά πόσο σημαντικό είναι να πίνουμε άφθονο νερό. Τώρα όμως, ειδικοί της υγείας προειδοποιούν για τους κινδύνους που κρύβουν αυτού του είδους οι συμβουλές, μετά την εισαγωγή μιας γυναίκας στο νοσοκομείο με δηλητηρίαση από… νερό!

Μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων ουρολοίμωξης, η 59χρονη γυναίκα αύξησε την πρόσληψη νερού, πίνοντας περισσότερο από ένα ποτήρι κάθε 30 λεπτά, ελπίζοντας ότι έτσι θα «καθαρίσει» τον οργανισμό της. Ωστόσο, λίγο αργότερα αρρώστησε σοβαρά και εισήχθη στο νοσοκομείο King ‘s College με επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα της, μία δυνητικά θανατηφόρο κατάσταση, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Τώρα, οι γιατροί αναρωτιούνται αν υπάρχει «ασφαλής» ποσότητα νερού για να πίνουμε και απευθύνουν έκκληση για ισχυρότερα αποδεικτικά στοιχεία ώστε να γνωρίζουμε πόσο νερό είναι πάρα πολύ.

Στην έκθεση του περιστατικού στην επιθεώρηση British Medical Journal, οι γιατροί Laura Christine Lee και Maryann Noronha αναρωτιούνται: «Έχουμε συμβουλεύσει συχνά τους ασθενείς μας να πίνουν πολλά υγρά και να είναι καλά ενυδατωμένοι όταν είναι άρρωστοι. Αλλά, τι εννοούμε με αυτό; Υπάρχουν δυνητικοί κίνδυνοι από αυτές τις φαινομενικά ακίνδυνες συμβουλές;».

Η έκθεση περιγράφει πώς η κατάσταση της ασθενούς συνέχισε να επιδεινώνεται αφότου εισήχθη στο νοσοκομείο. «Κατά τη διάρκεια της εισαγωγής της στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, άρχισε να τρέμει και να είναι μπερδεμένη. Έκανε εμετό αρκετές φορές και παρουσίαζε σημαντικές δυσκολίες στην ομιλία», έγραψαν. «Κατά τη διάρκεια της μέρας είχε καταναλώσει αρκετά λίτρα νερού με βάση την ιατρική συμβουλή που θυμήθηκε από προηγούμενο παρόμοιο επεισόδιο».

Η δηλητηρίαση από νερό είναι ένα καλά τεκμηριωμένο πρόβλημα ορισμένων αθλημάτων αντοχής και χρήσης ορισμένων ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένων του MDMA, το οποίο μπορεί να προκαλέσει υπερβολική δίψα.

Η κατάσταση μπορεί να αποβεί θανατηφόρα με συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό και πονοκεφάλους και, σε σοβαρές περιπτώσεις, εγκεφαλικό οίδημα, σύγχυση, σπασμούς, κώμα και θάνατο.

Οι ασθενείς με ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα νατρίου – αλατιού δηλαδή- στον οργανισμό, ως αποτέλεσμα της υπονατριαιμίας ή δηλητηρίαση από νερό, έχουν ποσοστό θνησιμότητας περίπου 30%.

«Έχω αποσπασματικές αναμνήσεις, θυμάμαι να καταλαβαίνω τις ερωτήσεις που μου έκαναν, αλλά ήμουν ανίκανη να αρθρώσω τις απαντήσεις, κάτι που ήταν οδυνηρό», είπε η ασθενής.

Καλό είναι λοιπόν να πίνουμε άφθονο νερό, όπως με όλα όμως, δεν θα πρέπει να φθάνουμε σε υπερβολές.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/