Καλύτερες οι πιθανότητες εγκυμοσύνης αμέσως μετά από μια αποβολή

images_1792017_Pregnant-Woman.jpg

Οι γυναίκες που συλλάβουν εντός έξι μηνών από μια αποβολή είναι πιο πιθανό να έχουν μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη σε σχέση με εκείνες που περιμένουν περισσότερο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που συνιστούν να περιμένουν τουλάχιστον έξι μήνες.

Η αναθεωρητική μελέτη που έγινε από το πανεπιστήμιο του Aberdeen διαπίστωσε ότι οι εγκυμοσύνες ήταν περισσότερο επιτυχημένες, αν η σύλληψη είχε γίνει μέσα σε έξι μήνες μετά από μια αποβολή. Η μετα-ανάλυση επιβεβαιώνει μια προηγούμενη μελέτη της Δρ Sohinee Bhattacharya και συναδέλφων της που ανακάλυψαν ότι η σύλληψη εντός έξι μηνών από μια αποβολή ήταν λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε μια άλλη αποβολή ή πρόωρο τοκετό.

Επίσης, τα ποσοστά προεκλαμψίας (υψηλής πίεσης του αίματος κατά την εγκυμοσύνη), γέννησης μωρών χαμηλού βάρους και θνησιγένειας δεν ήταν καθόλου διαφορετικά.

Η Δρ Bhattacharya, ο οποίος ηγήθηκε της μετα-ανάλυσης, δήλωσε: «Αυτή η επανεξέταση όλων των δημοσιευμένων ερευνών μέχρι σήμερα, δείχνουν κατηγορηματικά ότι η σύλληψη μέσα σε έξι μήνες μετά από μια αποβολή είναι καλύτερη. Το 2010 ήμασταν οι πρώτοι που υποστηρίξαμε ότι η σύλληψη αμέσως μετά την αποβολή ήταν πιο επιτυχής σε σχέση με τη σύλληψη μετά από καιρό. Στη συνέχεια, έγιναν περισσότερες μελέτες που διαπίστωσαν το ίδιο πράγμα και αυτός είναι ο λόγος που κάναμε μια συνολική αναθεώρηση όλων των διαθέσιμων ερευνών».

«Σε αντίθεση με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ, που συνιστούν αναμονή τουλάχιστον έξι μήνες μετά από μια αποβολή, η μετα-ανάλυση όλων των δημοσιευμένων μελετών για το θέμα αυτό μέχρι σήμερα δείχνει οριστικά ότι η αναμονή λιγότερο από έξι μήνες είναι καλύτερη. Δεν είναι σαφές γιατί συμβαίνει αυτό – μια εξήγηση μπορεί να είναι ότι αν μια γυναίκα είχε μια αποβολή ίσως φροντίζει περισσότερο τον του εαυτό της ή μπορεί ακόμη και να είναι πιο γόνιμη – αλλά αυτά είναι μόνο υποθέσεις σε αυτό το σημείο».

Η Ruth Bender Atik, διευθύντρια της Ένωσης Αποβολών, δήλωσε για την μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Human Reproduction Update: «Η αναθεώρηση αυτή είναι πολύ σημαντική. Ενθαρρύνει τα ζευγάρια που θέλουν να προσπαθήσουν να συλλάβουν αμέσως μετά την αποβολή, αλλά και καθησυχάζει όσες γυναίκες ανησυχούν ότι μπορεί να απέβαλαν επειδή συνέλαβαν πάρα πολύ σύντομα μετά από μια προηγούμενη αποβολή. Πάνω απ ‘όλα, επιβεβαιώνει ότι τα ζευγάρια μπορούν προσπαθήσουν ξανά να αποκτήσουν παιδί οποτεδήποτε αισθανθούν έτοιμα να το κάνουν».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/