Κίνδυνος πρόωρου θανάτου από τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών

images_692017_strawberries.jpg

Οι δίαιτες που εστιάζουν σε τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά ένα τέταρτο, σύμφωνα με μια νέα σημαντική μελέτη.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στη διάσημη ιατρική επιθεώρηση The Lancet εξέτασε 135.000 ενήλικες και ανακάλυψε ότι όσοι μείωσαν σημαντικά τα λιπαρά από τη διατροφή τους είχαν πολύ μικρότερη διάρκεια ζωής από αυτούς που έτρωγαν βούτυρο, τυρί και κρέας.

Φυσικά τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε άμεση αντίθεση με τις συνηθισμένες διατροφικές συμβουλές για την υγεία, που υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να μειώσουν την πρόσληψη λιπαρών.

Όσοι κόβουν το λίπος από τη διατροφή τους τείνουν να το αντικαταστήσουν με προϊόντα με πολλούς υδατάνθρακες, όπως ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι. Αυτό σημαίνει ότι σημαντικά θρεπτικά συστατικά λείπουν από τη διατροφή τους.

Οι δίαιτες που περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες είναι από τις πιο ανθυγιεινές και η μελέτη διαπίστωσε ότι εκείνοι που καταναλώνουν πολλή επεξεργασμένη ζάχαρη και επεξεργασμένες τροφές έχουν 28% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η καναδική μελέτη – βασισμένη σε έρευνες σε άτομα από 18 χώρες – υποβλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη. Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά: η χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών φαίνεται ότι αυξάνει τις πιθανότητες πρώιμου θανάτου κατά 13%. Αντίθετα, η κατανάλωση υψηλών επιπέδων όλων των λιπαρών μειώνει τα πρόωρα ποσοστά θνησιμότητας κατά 23%.

Ο ερευνητής Δρ Andrew Mente, από το Πανεπιστήμιο McMaster, δήλωσε ότι η λήψη του 35% των θερμίδων που καταναλώνουμε από λιπαρά, είναι το σωστό ποσοστό για καλή υγεία. «Η χαλάρωση του περιορισμού των κορεσμένων λιπαρών και η επιβολή ορίων στους υδατάνθρακες, όταν είναι υψηλή η κατανάλωσή τους, είναι η καλύτερη δυνατή στρατηγική για τη διατροφή μας».

Οι επίσημες οδηγίες πολλών υπηρεσιών υγείας είναι να καταναλώνουν το πολύ 30g κορεσμένων λιπαρών ημερησίως οι άνδρες, κατεβάζοντας το όριο στα 20g για τις γυναίκες.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Mahshid Dehghan δήλωσε ότι οποιοσδήποτε λαμβάνει περισσότερο από το 60% των θερμίδων του από υδατάνθρακες, κινδυνεύει από πρόωρο θάνατο.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/