Ελπίδες και αμφιβολίες για την προστασία της καρδιάς

images_1592017_American-Heart-Month.jpg

Αντιφλεγμονώδες φάρμακο θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με μια μελέτη σε 10.000 ασθενείς.

Η δοκιμή της ουσίας canakinumab δείχνει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τη μεγαλύτερη ανακάλυψη από την εμφάνιση των στατινών που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, λένε οι συγγραφείς της.

Η μελέτη ανέφερε μείωση κατά 15% στον κίνδυνο επαναλαμβανόμενης καρδιακής προσβολής μεταξύ των ασθενών – αν και ορισμένοι επιστήμονες αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, ενώ έκαναν αναφορά στις παρενέργειες και το κόστος του.

Αν και οι λήπτες του φαρμάκου είχαν αυξημένο κίνδυνο πιθανών θανατηφόρων λοιμώξεων, το Βρετανικό  Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) δήλωσε ότι η συναρπαστική και από μακρού αναμενόμενη δοκιμή «θα μπορούσε να βοηθήσει να σωθούν ζωές».

Οι ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή λαμβάνουν συνήθως στατίνες που μειώνουν τη χοληστερόλη και φάρμακα που αραιώνουν το αίμα, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος επαναλαμβανόμενων προσβολών.

Σε αυτή τη μελέτη, 10.000 ασθενείς που είχαν προηγουμένως υποστεί καρδιακή προσβολή, υποβλήθηκαν σε θεραπεία με το αντιφλεγμονώδες φάρμακο μια φορά κάθε τρεις μήνες. Η δοκιμή, η οποία διεξήχθη σε σχεδόν 40 χώρες, παρακολούθησε τους συμμετέχοντες για τέσσερα χρόνια.

Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι η μείωση του κινδύνου ήταν μεγαλύτερη εκείνης που παρατηρήθηκε σε ασθενείς που έλαβαν μόνο στατίνες. Ωστόσο, διαπιστώθηκε επίσης μια «σημαντικά υψηλότερη επίπτωση» δυνητικά θανατηφόρου μόλυνσης και σήψης μεταξύ αυτών που έλαβαν το φάρμακο, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Κάποιοι ειδικοί είχαν μιλήσει προηγουμένως για την πιθανή σύνδεσή του με φλεγμονή ορισμένων αιμοφόρων αγγείων. Ωστόσο, οι συγγραφείς λένε ότι ένας τέτοιος σύνδεσμος δεν έχει αποδειχθεί ποτέ στον άνθρωπο. Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Paul Ridker, μέλος της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι η μελέτη αντιπροσωπεύει «ένα ορόσημο σε ένα μακρύ ταξίδι». «Για πρώτη φορά, μπορέσαμε να αποδείξουμε οριστικά ότι η μείωση της φλεγμονής ανεξάρτητα από τη χοληστερόλη μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο», δήλωσε.

Ο Δρ Ridder συνέχισε: «Κατά τη διάρκεια της ζωής μου, έχω δει τρεις περιόδους προληπτικής καρδιολογίας. Στην πρώτη, αναγνωρίσαμε τη σημασία της δίαιτας, της άσκησης και της διακοπής του καπνίσματος · στη δεύτερη, είδαμε την τεράστια αξία των φαρμάκων που μειώνουν τα λιπίδια, όπως οι στατίνες και τώρα ανοίγουμε την πόρτα για την τρίτη εποχή. Είναι πολύ συναρπαστικό».

Από την άλλη, ο Δρ Robert Harrington, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, παρουσιάστηκε επιφυλακτικό σε άρθρο του στο New England Journal of Medicine.

Είπε ότι τα αποτελέσματα των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων θα μπορούσαν να είναι «μέτρια» και ότι το απόλυτο κλινικό όφελος του canakinumab «δεν μπορεί να δικαιολογήσει» τη συστηματική χρήση του προς το παρόν.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/