«Γερασμένες» καρδιές έχουν οι 50άρηδες

images_692017_heartinhands1.jpg

Το ένα δέκατο των ανδρών ηλικίας 50 ετών έχει καρδιά  10 ετών μεγαλύτερης «ηλικίας», με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μοιραίας καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η ανάλυση του οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England) βασίζεται σε απαντήσεις από μεγαλύτερη έρευνα σε 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους – εκ των οποίων οι 33.000 ήταν άνδρες ηλικίας 50 ετών.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των ανδρών και η δεύτερη μεταξύ των γυναικών. Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους μπορούν να αποφευχθούν. Το ένα τέταρτο των θυμάτων είναι άτομα ηλικίας κάτω των 75 ετών.

«Η αντιμετώπιση του κινδύνου καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου δεν πρέπει να αφεθεί, μέχρι να φτάσουμε σε μεγαλύτερη ηλικία», δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού για τις καρδιαγγειακές νόσους, Jamie Waterall.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι περίπου οι μισοί ερωτηθέντες δεν γνώριζαν ποια ήταν η αρτηριακή τους πίεση, κάτι που είναι βεβαίως «εξαιρετικά ανησυχητικό», σύμφωνα με τον Δρ Mike Knapton του British Heart Foundation. «Αυτές οι “σιωπηλές” συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν σε μια θανατηφόρα καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, αν δεν αντιμετωπιστούν όπως πρέπει ιατρικά», είπε.

Μια νέα έκδοση του ερωτηματολογίου στο δικτυακό τόπο του BHF, προσδιορίζει την υγεία της καρδιάς όποιου το συμπληρώσει και παραπέμπει τους χρήστες σε εφαρμογές και άλλες πληροφορίες για να τους βοηθήσει να μάθουν την αρτηριακή τους πίεση και να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς τους. Η μέτρηση της αρτηριακής σας πίεσης «μπορεί να είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για την παράταση της ζωής σας», δήλωσε η Δρ Katherine Jenner της οργάνωσης Blood Pressure UK.

Πώς να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας:

Κόψτε το κάπνισμα

Γυμναστείτε

Διαχειριστείτε το βάρος σας

Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες

Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά

Καταναλώστε πέντε φρούτα και λαχανικά την ημέρα

Περιορίστε το αλάτι

Τρώτε ψάρια

Πίνετε λιγότερο αλκοόλ

Διαβάζετε τις ετικέτες στις συσκευασίες τροφίμων και ποτών, ώστε να ξέρετε τι καταναλώνετε

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/