Ακόμη και ελάχιστο αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη αλλάζει το πρόσωπο του μωρού

images_1792017_shutterstock_128671076-1.jpg

Η κατανάλωση ακόμη και μικρών ποσοτήτων οινοπνεύματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μεταβάλει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του μωρού, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από εικόνες προσώπου 415 παιδιών ενός έτους και βρήκαν λεπτές αλλαγές στα πρόσωπα των μωρών -κυρίως γύρω από τη μύτη, τα μάτια και τα χείλη- που σχετίζονται με σχεδόν όλα τα επίπεδα έκθεσης στο αλκοόλ.

Το αλκοόλ φαίνεται να επηρεάζει το σχήμα του προσώπου είτε καταναλώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο είτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, οι αλλαγές του προσώπου που παρατηρήθηκαν στη μελέτη ήταν τόσο λεπτές που δεν ήταν ορατές με γυμνό μάτι.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εξελιγμένο λογισμικό τρισδιάστατης απεικόνισης που εντοπίζει περίπου 70.000 μέρη του προσώπου ενός μωρού, για να εντοπίσει τις διαφορές μεταξύ των μωρών των οποίων οι μητέρες κατανάλωσαν αλκοόλ σε σύγκριση με εκείνες των οποίων οι μητέρες δεν είχαν καταναλώσει.

Ακόμα και χαμηλά επίπεδα αλκοόλ, όπως δύο ποτά και όχι περισσότερο από επτά εβδομαδιαίως, συνδέονται με αλλαγές στο σχήμα του προσώπου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αλκοόλ είναι επιβλαβής για το έμβρυο.

«Δεν γνωρίζουμε αν οι μικρές αλλαγές στο σχήμα του προσώπου του παιδιού συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με διαφορές στην ανάπτυξή τους», δήλωσε στο The New Scientist η Jane Halliday του Ινστιτούτου Παιδικών Ερευνών Murdoch στη Βικτώρια της Αυστραλίας. «Σχεδιάζουμε όμως να εξετάσουμε και αυτήν την περίπτωση, καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά».

Μεταξύ των αλλαγών στα χαρακτηριστικά του προσώπου οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ήταν μια ελαφρώς μικρότερη και πιο «σηκωμένη» προς τα επάνω μύτη. Αυτό το χαρακτηριστικό του προσώπου σχετίζεται με εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο, που αποτελεί ένα σύνολο γενετικών ανωμαλιών ως συνέπεια της έντονης κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα μικρότερα μάτια και ένα λεπτό άνω χείλος σχετίζονται επίσης με το σύνδρομο, μαζί με τις διαταραχές προσοχής και συμπεριφοράς.

Από τις 1570 γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα της Αυστραλίας, 27% δήλωσαν ότι έπιναν τουλάχιστον κάποιο αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/