Αερόβια άσκηση ή βάρη?

images_492017_1-ThinkstockPhotos-523827654-600x400.jpg

Ο καιρός σιγά σιγά ανοίγει και όλοι τρέχουμε στα γυμναστήρια. Στόχος το τέλειο σώμα για την παραλία. Και εκεί είναι που αναρωτιόμαστε πού πρέπει να ρίξουμε το μεγαλύτερο βάρος της άσκησης για το τέλειο αποτέλεσμα! Στην αερόβια άσκηση ή στα βάρη???

Πριν αποφασίσετε σε ποιο είδος άσκησης θα εστιάσετε, είναι καλύτερα πρώτα να μάθετε πώς λειτουργούν και οι δύο μέθοδοι εκγύμνασης.

Η αερόβια άσκηση περιλαμβάνει τρέξιμο, ποδηλασία , αερόβια προγράμματα. Γνωστή και ως καρδιαγγειακή άσκηση αυξάνει τους σφυγμούς της καρδιάς και αντλεί περισσότερο οξυγόνο μέσω του αίματος. Υπάρχουν μεγάλα οφέλη για την υγεία όσον αφορά στην αερόβια άσκηση, συμπεριλαμβανομένων τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος , την αύξηση της οστικής πυκνότητας, τη βελτίωση του ύπνου, τη μείωση του στρες και του άγχους και την αύξηση της ενέργειας.

Η προπόνηση με βάρη αυξάνει το μεταβολισμό, τη μυϊκή μάζα ενώ βοηθά και στη δημιουργία καύσεων και λίγο μετά το πέρας της άσκησης .

Απώλεια βάρους

Καταρχάς, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μία επιτυχημένη απώλεια βάρους σημαίνει παρέμβαση και στις 2 πλευρές του ενεργειακού ισοζυγίου μας, δηλαδή τόσο στη διατροφή όσο και στην άσκηση.

Όσον αφορά την άσκηση, αν αφοσιωθούμε μόνο στην αερόβια, ναι μεν θα έχουμε καύση του λίπους αλλά η αλήθεια είναι ότι χρειαζόμαστε και τα βάρη. Μπορεί κατά την διάρκεια της αερόβιας προπόνησης να καίμε λίγο περισσότερες θερμίδες σε αντίθεση με την προπόνηση με βάρη όμως τα βάρη αυξάνουν το μεταβολισμό σημαντικά μέχρι και 24 ώρες αφού τελειώσετε την προπόνηση ανεβάζοντας έτσι κατά πολύ την θερμιδική απώλεια. Επιπλέον, οι μύες μας σε σύγκριση με το σωματικό μας λίπος σε ηρεμία καίνε τις τριπλάσιες θερμίδες δίνοντας μας έτσι άλλο ένα πλεονέκτημα.

Υγεία της Καρδιάς

Μία καλή φυσική κατάσταση δεν σχετίζεται μόνο με το τέλειο σώμα για την παραλία.Μερικές φορές ένα σχέδιο προπόνησης είναι αναγκαίο για τη βελτίωση ή τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας ενός ατόμου.

Η αερόβια άσκηση μπορεί να είναι απαραίτητη για τη σωστή καρδιακή λειτουργιά αλλά και η μυϊκή ενδυνάμωση παίζει σημαντικό ρόλο.

Τα προηγούμενα χρόνια πολλοί επιστήμονες υποστήριζαν πως η γυμναστική με βάρη ήταν κακή για την καρδιά. Αυτή η άποψη δεν συμβαδίζει με τη διεθνή βιβλιογραφία. Η γυμναστική με βάρη μπορεί να είναι ευεργετική για την καρδιά αλλά και για την αντιμετώπιση της μάστιγας της εποχής μας, του Μεταβολικού Συνδρόμου.

Συμπέρασμα
Αερόβια άσκηση και βάρη είναι και τα δυο βασικά στοιχεία μιας πετυχημένης εκγύμνασης, πάντα σε συνδυασμό με μία σωστή διατροφή. Η ισορροπία ανάμεσα και στα δυο είναι δύσκολό εγχείρημα μιας και εξαρτάται από το στόχο που βάζει ο καθένας μας, τη διατροφή που ακολουθεί και τη φυσική κατάσταση που βρίσκεται.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr