Αγκιναρόπιτα

images_1092017_2_agkinaropita-chefoulis.gr_.jpg

Υλικά

    Χειροποίητο φύλλο ή του εμπορίου 6 τεμ ή 10 εμπορίου    

Για την γέμιση

    Αγκινάρες 10 τεμ φρέσκιες ή κατεψυγμένες    
    Κρεμμυδάκια φρέσκα 5 – 6 τεμ    
    Άνηθο 1 ματσάκι ψιλοκομμένο    
    Μαϊντανός 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο    
    Παρμεζάνα 300 γρ    
    Κεφαλογραβιέρα 300 γρ    
    Καπνιστή γαλοπούλα 200 γρ    
    Αυγά 2 τεμ    
    Καρότο 1 τεμ    
    Κρέμα γάλακτος 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού    
    Γιαούρτι 3 κουταλιές της σούπας    
    Σιμιγδάλι 2 κουταλιές της σούπας    
    Ελαιόλαδο 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού    
    Λεμόνι 1 τεμ    
    Νερό
    Αλάτι -πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες τις φρέσκιες από τα σκληρά φύλλα τους, τις τρίβουμε με το λεμόνι και τις βάζουμε να βράσουν περίπου 15 λεπτά σε κατσαρόλα με νερό να τις σκεπάζει. Τις βγάζουμε και τις κόβουμε σε κομμάτια.Τα  κρεμμυδάκια τα καθαρίζουμε, τα πλένουμε , τα ψιλοκόβουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τον άνηθο και μαϊντανό, καθαρίζουμε το καρότο και το κόβουμε σε μικρές ροδέλες. Σε κατσαρόλα βάζουμε το ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο να κάψει, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τις αγκινάρες, το καρότο, τα μυρωδικά, αλάτι -πιπέρι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί να σοταριστούν για λίγα λεπτά. Κλείνουμε την φωτιά , κατεβάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Κόβουμε σε κύβους τα τυριά και την καπνιστή γαλοπούλα. Χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά μαζί με την κρέμα γάλακτος , το γιαούρτι και το σιμιγδάλι, τα ανακατεύουμε όλα μαζί, τα προσθέτουμε στην  κατσαρόλα με τις αγκινάρες και τα ανακατεύουμε να  ενωθούν όλα μαζί. Λαδώνουμε ένα  ταψί , στρώνουμε 3 λαδωμένα χειροποίητα φύλλα ή 5 του εμπορίου, απλώνουμε την γέμιση, σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα , αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ραντίζουμε με λίγο νερό . Την χαράζουμε  σε κομμάτια και την ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς  για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να ξεκολλάει από το ταψί. Την αφήνουμε να κρυώσει και την σερβίρουμε.

Πηγή : https://www.chefoulis.gr/