Ένας ιός ενάντια στον καρκίνο του εγκεφάλου

images_1792017_nor-virus.jpg

O ιός Ζίκα, ένας επιβλαβής ιός που μπορεί να προκαλέσει καταστροφική εγκεφαλική βλάβη στα μωρά, θα μπορούσε να προσφέρει μια εκπληκτική νέα θεραπεία για τον καρκίνο του εγκεφάλου στους ενήλικες, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

Μέχρι τώρα, ο Ζίκα θεωρούνταν μόνο ως παγκόσμια απειλή για την υγεία – όχι ως θεραπεία. Ωστόσο, η τελευταία έρευνα δείχνει ότι ο ιός μπορεί να μολύνει επιλεκτικά και να σκοτώσει καρκινικά κύτταρα που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, στον εγκέφαλο ενηλίκων. Οι ενέσεις με τον ιό συρρίκνωσαν επιθετικούς όγκους σε ενήλικα ποντίκια, αφήνοντας αλώβητα τα υγιή κύτταρα του εγκεφάλου.

Οι δοκιμές σε ανθρώπους είναι ακόμη μακριά, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο ιός Ζίκα θα μπορούσε ενδεχομένως να εγχυθεί στον εγκέφαλο ταυτόχρονα με τη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των απειλητικών για τη ζωή όγκων, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Experimental Medicine. Η θεραπεία φαίνεται να λειτουργεί και σε δείγματα ανθρώπινων κυττάρων, στο εργαστήριο.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι καρκίνου του εγκεφάλου. Τα γλοιοβλαστώματα είναι ο πιο κοινός τύπος στους ενήλικες και από τους πιο δύσκολους στη θεραπεία. Είναι ταχέως αναπτυσσόμενα και εξαπλώνονται στον εγκέφαλο, καθιστώντας δύσκολο το να εξακριβωθεί πού τελειώνει ο όγκος και πού αρχίζει ο υγιής ιστός.

Η ακτινοθεραπεία, η χημειοθεραπεία και η χειρουργική επέμβαση μπορεί να μην είναι αρκετά για να απομακρύνουν αυτού του είδους τον καρκίνο.

Αλλά η τελευταία έρευνα, σε ζωντανά ποντίκια και ανθρώπινους εγκεφαλικούς ιστούς, δείχνει ότι ο Ζίκα μπορεί να σκοτώσει κύτταρα που τείνουν να είναι ανθεκτικά στις τρέχουσες θεραπείες. Θεωρείται ότι τα βλαστοκύτταρα του γλοιοβλαστώματος συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να διαιρούνται, παράγοντας νέα καρκινικά κύτταρα, ακόμη και μετά από επιθετική ιατρική θεραπεία.

Διαφορετικά, υγιή βλαστοκύτταρα βρίσκονται σε αφθονία στον εγκέφαλο των μωρών, γεγονός που πιθανώς εξηγεί γιατί ο Ζίκα μπορεί να είναι τόσο βλαβερός για τα βρέφη, λένε οι ερευνητές.

Οι εγκέφαλοι ενηλίκων, ωστόσο, έχουν πολύ λίγα βλαστοκύτταρα. Αυτό σημαίνει ότι ο Ζίκα θα πρέπει να καταστρέφει μόνο τα εγκεφαλικά βλαστοκύτταρα που προκαλούν καρκίνο, χωρίς να προκαλεί σοβαρές παράπλευρες βλάβες

Ως πρόσθετη προφύλαξη για την ασφάλεια, η ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, έχει ήδη αρχίσει να τροποποιεί τον ιό, ώστε να γίνει πιο ήπιος. Οι ερευνητές ελπίζουν να ξεκινήσουν τις δοκιμές σε ανθρώπους εντός 18 μηνών.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/