H ρευματοειδής αρθρίτιδα προβλέπεται

images_2382017_ant.jpg

Μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον; Η απάντηση είναι φυσικά όχι, όμως χάρη σε μια μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Annals of the Rheumatic Diseases» είναι πολύ πιθανό σύντομα να μπορούμε να προβλέψουμε αν θα μας πλήξει ρευματοειδής αρθρίτιδα στο μέλλον.

Πως αποκαλύπτεται η ρευματοειδής αρθρίτιδα

Μια ερευνητική ομάδα στη Μεγάλη Βρετανία ανέπτυξε μια νέα εξέταση, η οποία μπορεί να προβλέψει την πιθανότητα ρευματοειδούς αρθρίτιδας έως 16 χρόνια προτού η ασθένεια κάνει την εμφάνισή της. Η εξέταση βασίζεται στη διάγνωση αντισωμάτων για μια συγκεκριμένη πρωτεϊνη, την τενασίνη-C (cTNC), η οποία υπάρχει σε αυξημένα επίπεδα στο αίμα των ανθρώπων που πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο. Ερευνητές του Ινστιτούτου Ρευματολογίας Κένεντι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Κιμ Μίντγουντ ανακοίνωσαν ότι σε δοκιμές που έγιναν σε περισσότερους από 2.000 ασθενείς, η εξέταση πέτυχε με ακρίβεια περίπου 50% να κάνει διάγνωση της νόσου αρκετά χρόνια πριν την εκδήλωσή της. Η ίδια εξέταση φαίνεται να έχει πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια (γύρω στο 98%) στο να αποκλείει την πιθανότητα ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί χρόνια φλεγμονή και επώδυνο πρήξιμο των αρθρώσεων. Είναι αυτοάνοση πάθηση, που προκαλείται, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς στρέφεται κατά του εαυτού του, στέλνοντας αντισώματα που καταστρέφουν τους ίδιους τους ιστούς των αρθρώσεων. Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική για την καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου, γι’ αυτό μια τέτοια εξέταση θα αποδειχθεί σωτήρια.

Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, η νέα εξέταση ανιχνεύει τα αντισώματα-βιοδείκτες κατά μέσο όρο επτά χρόνια πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ενώ σε μερικές περιπτώσεις έως και 16 χρόνια νωρίτερα  και αναμένεται να συμπληρώσει το υπάρχον τεστ CCP.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/