Εποχιακή τριχόπτωση: αντιμετώπιση κατ’ οίκον

images_2882017_HairLossAwarenessMonth.jpg

Η αλωπεκία, όπως είναι ο επιστημονικός όρος που χρησιμοποιείται για την τριχόπτωση, μπορεί να οφείλεται σε αρκετούς διαφορετικούς παράγοντες.

Τα ανδρογόνα, η κληρονομικότητα και τα ανδρογόνα, είναι οι βασικοί που σχετίζονται με την ανδρογενετική αλωπεκία, η οποία είναι η πάθηση που προκαλεί την ανδρική τριχόπτωση. Όμως, η τριχόπτωση εμφανίζεται επίσης σε γυναίκες αλλά και σε άνδρες για διαφορετικούς λόγους, διατροφικούς, παθολογικούς, εξαιτίας της λήψης κάποιων φαρμάκων αλλά και λόγο… εποχής.

Η εποχιακή τριχόπτωση παρατηρείται συνήθως την άνοιξη και το φθινόπωρο και αποτελεί ένα παροδικό πρόβλημα. Επιστημονικά, δεν έχουν καθοριστεί τα ακριβή της αίτια, έρευνες όμως δείχνουν ότι σχετίζεται με την μεταβολή της έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας και τις αλλαγές που προκαλεί στις ορμονικές μας αναλογίες. Η εποχιακή τριχώπτωση Η εποχιακή τριχόπτωση δεν αποτελεί πραγματικό πρόβλημα, καθώς διαρκεί περίπου έναν ή δύο μήνες και εν συνεχεία σταματάει. Για την ακρίβεια, δεν είναι καν πραγματική… τριχόπτωση! Φυσιολογικά, χάνουμε καθημερινά περίπου 50 με 100 τρίχες: κατά την εποχιακή τριχόπτωση η απώλεια δεν ξεπερνά αυτές τις τιμές, όμως ενώ την υπόλοιπη χρονιά η απώλεια κινείται στα κατώτερα όρια, τους «δύσκολους» μήνες κινείται στα ανώτερα και μας φαίνεται αυξημένη.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο και να σώσετε ακόμη περισσότερα από τα μαλλιά της κεφαλής σας, που μάλιστα δεν θα σας κοστίσουν τα… μαλλιά της κεφαλής σας. Πρακτικές που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι σας εύκολα και απλά.

    Κάντε μασάζ στο κεφάλι σας: η ελαφρά πίεση θα ενεργοποιήσει την κυκλοφορία στο δέρμα του κεφαλιού και θα προκαλέσει καλύτερη αιμάτωση. Το μασάζ θα γίνει πιο απολαυστικό και εύκολο αν χρησιμοποιήσετε μερικές σταγόνες ειδικού ελαίου.
    Ώρα για τσάι: βράστε πράσινο τσάι (δύο φακελάκια σε μια κούπα) και αφήστε το να γίνει χλιαρό. Εν συνεχεία απλώστε το στο τριχωτό της κεφαλής και αφήστε το για μία ώρα προτού λουστείτε. Τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού βοηθούν στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης και στην ανάπτυξη των μαλλιών.
    Κάντε διαλογισμό: η εποχιακή τριχόπτωση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από το έντονο άγχος. Ο διαλογισμός θα σας επιτρέψει να το απομακρύνετε και να ξαναβρείτε την ηρεμία σας.
    Βγείτε λάδι: ζεστάνετε ελαφρά λίγο ελαιόλαδο – προσοχή να μην είναι πολύ ζεστό. Με ελαφρύ μασάζ το απλώνετε στο κεφάλι σας, βάζετε ένα σκουφάκι για το μπάνιο και περιμένετε μία ώρα προτού λούσετε τα μαλλιά σας. Τα αντιοξειδωτικά του ελαιόλαδου θα κάνουν τη δουλειά τους.
    Φάτε ό, τι πρέπει: σίδηρος, βιταμίνη Β, ασβέστιο και ψευδάργυρος βοηθούν την ανάπτυξη των μαλλιών, συνεπώς φροντίστε η διατροφή σας να έχει τα φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια στις εν λόγω ουσίες. Εξίσου σημαντική είναι η πρόσληψη πρωτεΐνης, ενώ φυσικά θα πρέπει να πίνετε και άφθονο νερό.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/