Τροφές που αυξάνουν τη λίμπιντο!

images_882017_04077-mejorar-libido-sexual_l.jpg

Υπάρχουν διάφορα τρόφιμα για τα οποία υπάρχει η πεποίθηση ότι αυξάνουν την ερωτική διάθεση. Ας δούμε για ποια από αυτά υποστηρίζεται και επιστημονικά η αφροδισιακή τους δράση.

Μάκα

Η μάκα είναι ένα ποώδες φυτό που φύεται σε μεγάλα υψόμετρα στις Άνδεις και στο Περού. Εξωτερικά, θυμίζει λίγο το γνωστό μας ραπανάκι. Το μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται για τις αφροδισιακές του ιδιότητες είναι ο βολβός.

Σε μελέτες σε ζώα έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση μάκας αυξάνει τη λίμπιντο και τη στυτική λειτουργεία1.

Εκτός από τις μελέτες σε ζώα υπάρχουν και 4 καλά σχεδιασμένες μελέτες σε ανθρώπους που έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μάκας σχετίζεται με αυξημένη ερωτική επιθυμία2,3,4,5.

Επιπλέον, σε μία μικρή μελέτη βρέθηκε ότι η κατανάλωση μάκας μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της ερωτικής επιθυμίας που προκαλείτε από κάποια αντικαταθλιπτικά φάρμακα6.

Στις περισσότερες μελέτες χορηγήθηκαν 1,5-3,5 γρ. μάκας για 2-12 εβδομάδες7.

Η κατανάλωση αυτής της ποσότητας μάκας φάνηκε να είναι καλά ανεκτή από τους συμμετέχοντες στις έρευνες και να έχει λίγες παρενέργειες.

Τη μάκα μπορείτε να τη βρείτε σε μορφή σκόνης την οποία μπορείτε να προσθέσετε σε χυμούς και smoothies.

 Περισσότερες καλά σχεδιασμένες μελέτες είναι απαραίτητο να γίνουν για να προσδιορισθούν οι ασφαλείς δόσεις και η μακροχρόνια επίδραση της κατανάλωσης μάκας.

Τριβόλι

Το τριβόλι ή τριόλι ή πεντάξυλο είναι ένα αγκαθωτό φυτό που φυτρώνει στους αγρούς από το Μάη ως τον Οκτώβρη. Στην Ελλάδα φύεται σχεδόν παντού.

Σε μελέτες σε ζώα έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση τριβολιού οδήγησε σε αυξημένη παραγωγή σπέρματος8.

Σε μία μελέτη σε γυναίκες βρέθηκε ότι 88% των γυναικών που έπασχαν από σεξουαλική δυσλειτουργία μετά από κατανάλωση εκχυλίσματος τριβολιού για 90 ημέρες παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στην σεξουαλική ικανοποίηση χωρίς να υπάρχουν σημαντικές παρενέργειες9.

Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν και σε μία άλλη μελέτη στην οποία οι γυναίκες λάμβαναν μικρότερη ποσότητα εκχυλίσματος και για λιγότερο χρονικό διάστημα (4 εβδομάδες) με τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα να αναφέρουν αυξημένη ερωτική διάθεση και ικανοποίηση10.

Σε μία πρόσφατη μελέτη σε άντρες βρέθηκε ότι η χορήγηση εκχυλίσματος τριβολιού για 12 εβδομάδες οδήγησε σε αυξημένη ερωτική διάθεση και σεξουαλική ικανοποίηση11.

 Περισσότερες μελέτες χρειάζονται για να προσδιορισθεί η επιθυμητή δοσολογία κατανάλωσης τριβολιού για την βελτίωση της λίμπιντο.

Τριγωνέλλα

Η τριγωνέλλα είναι ένα ακόμη φυτό που φύεται στην Ελλάδα και το οποίο φαίνεται να έχει αφροδισιακές ιδιότητες.

Οι σπόροι της τριγωνέλλας αποτελούν συνηθισμένο συστατικό των φαγητών στις χώρες της νότιας Ασίας.

Σε μία μικρή μελέτη σε άντρες οι οποίοι λάμβαναν εκχύλισμα τριγωνέλλας καθημερινά για 6 εβδομάδες βρέθηκε ότι είχαν καλύτερη στύση και σεξουαλική ικανοποίηση 12.

Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν και σε μία άλλη μικρή μελέτη σε γυναίκες με μειωμένη σεξουαλική διάθεση. Σε αυτή τη μελέτη οι γυναίκες που λάμβαναν καθημερινή εκχύλισμα τριγωνέλλας μετά από 6 εβδομάδες ανέφεραν αυξημένη σεξουαλική επιθυμία και διέγερση 13.

 Η τριγωνέλλα μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των αντιπηκτικών φαρμάκων και τη θεραπεία ορμονοεξαρτώμενων καρκίνων.

 Άλλες τροφές οι οποίες φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στη λίμπιντο είναι το Ginkgo Biloba, το κόκκινο ginseng, τα κελυφωτά φιστίκια (Αιγίνης), ο κρόκος ή σαφράν. Σε πολλά από αυτά τα τρόφιμα τα αποτελέσματα από τις μελέτες είναι μικτά, δηλαδή σε κάποιες μελέτες φαίνεται να υπάρχει αφροδισιακή δράση και σε κάποιες άλλες όχι.

Τροφές που θεωρούνται από πολλούς ότι έχουν αφροδισιακή δράση όπως είναι η σοκολάτα και τα στρείδια στην πραγματικότητα δεν έχει βρεθεί σε επιστημονικές μελέτες ότι έχουν αυτή την ιδιότητα.

Αν θέλετε λοιπόν να δοκιμάσετε κάποια από τα αφροδισιακά  τρόφιμα που υποστηρίζονται από επιστημονικές μελέτες δοκιμάστε να προσθέσετε μικρές ποσότητες από αυτά στη διατροφή σας. Στην περίπτωση που ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν αρχίσετε να τα καταναλώνετε.

Πηγή : http://fitdiet.gr/