Το έμφραγμα κάνει διακρίσεις στα δύο φύλα

images_382017_Heart-problem.jpg

Οι γυναίκες βιώνουν διαφορετικά το έμφραγμα από ότι οι άνδρες, που σημαίνει ότι τα συμπτώματα που προηγούνται μπορεί να περάσουν απαρατήρητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με αμερικανική οργάνωση υγείας.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο, σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Η American Heart Association τόνισε ότι ενώ τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες βιώνουν έντονο πόνο στο στήθος πριν από μια καρδιακή προσβολή και κατά τη διάρκειά της, οι γυναίκες θα μπορούσαν επίσης να έχουν νωρίτερα πιο ασαφή συμπτώματα, όπως δύσπνοια, ναυτία ή τάση για εμετό, καθώς και πόνο στον αυχένα ή στην πλάτη.

Το άγχος, η εφίδρωση και η δυσπεψία συνδέονται επίσης με εμφράγματα σε γυναίκες.

Και τα δύο φύλα βιώνουν καρδιακά επεισόδια που οφείλονται σε αποφράξεις των αρτηριών της καρδιάς, όμως οι θρόμβοι αναπτύσσονται με διαφορετικούς τρόπους σε άνδρες και γυναίκες.

Ενώ οι ολοκληρωτικές αποφράξεις των αρτηριών από θρόμβους που προκαλούνται από τη ρήξη της αθηρωματικής πλάκας είναι συχνή στους άνδρες, η αθηρωματική πλάκα στις γυναίκες συνήθως διαλύεται σε μικρότερα τμήματα, προκαλώντας μικρότερες αποφράξεις και καθιστώντας τα πρώιμα συμπτώματα του εμφράγματος πιο ήπια, τονίζει η Δρ Sheila Sahni, επικεφαλής του τμήματος καρδιαγγειακών νόσων στην Ιατρική Σχολή David Geffen του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, σε δήλωσή της στο περιοδικό «Circulation».

Οι γυναίκες επίσης βρίσκονται γενικά σε μεγαλύτερη ηλικία όταν αντιμετωπίζουν καρδιακά επεισόδια, που σημαίνει ότι είναι πιθανό να έχουν πιο ευαίσθητη υγεία συνολικά όταν έρχονται αντιμέτωπες με ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου.

«Παρά την εκπληκτική μείωση των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα την τελευταία δεκαετία, οι γυναίκες εξακολουθούν να τα πηγαίνουν χειρότερα από τους άνδρες σε αυτόν τον τομέα και οι καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες συνεχίζουν να μην έχουν έγκαιρη διάγνωση και να μην αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά», δήλωσε η γιατρός. «Επίσης, δυστυχώς πολλές γυναίκες δεν έχουν ως προτεραιότητα την προσωπική τους υγεία, γεγονός που συμβάλλει στο να εμφανίζονται πιο ευνοϊκά αποτελέσματα στους άνδρες μετά από μια καρδιακή προσβολή».

Σύμφωνα με την American Heart Association, μόνο το 20% των συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές είναι γυναίκες: «Οι περισσότερες κλινικές έρευνες για τις καρδιακές νόσους γίνονται σε άνδρες, έτσι και τα αποτελέσματά τους βασίζεται στους άνδρες. Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για τις γυναίκες» τόνισε η γιατρός.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/