Τι είναι η πέτρα στα νεφρά

images_2682017_Best-Natural-Treatments-for-Kidney-Failure.jpg

Οι πέτρες στα νεφρά (νεφρολιθίαση) είναι μια επώδυνη ουρολογική πάθηση που μας αφορά όλους. Πρόκειται για μικρές σκληρές μάζες που σχηματίζονται στους νεφρούς μας.

Καθώς οι τροφές φιλτράρονται από τον οργανισμό, οι ουσίες που δεν είναι χρήσιμες απομακρύνονται κανονικά χωρίς πρόβλημα. Κάποιες από αυτές όμως, όπως τα μεταλλικά και όξινα άλατα, μπορούν να σχηματίσουν κρυστάλλους αν βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις.

Μια πέτρα στα νεφρά μπορεί αποδειχθεί ιδιαίτερα επώδυνη, αλλά συνήθως δεν προκαλεί κάποια μόνιμη βλάβη. Το μόνο που μπορεί να χρειαστείτε να κάνετε, είναι να λάβετε μια φαρμακευτική αγωγή για τον πόνο και να πίνετε άφθονο νερό ώσπου η πέτρα να περάσει και να απομακρυνθεί μέσω της ούρησης. Σε άλλες περιπτώσεις όμως μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πέτρας στα νεφρά

Η πέτρα στα νεφρά μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα έως ότου αρχίσει να κινείται στο νεφρό σας ή να περάσει μέσα στον ουρητήρα – τον σωλήνα που συνδέει τα νεφρά με την ουροδόχο κύστη. Τότε, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε αυτά τα συμπτώματα:

– Έντονος πόνος στα πλευρά και στην πλάτη, κάτω από τα πλευρά

– Πόνος που εξαπλώνεται στην κάτω κοιλιακή και στη βουβωνική χώρα

– Έντονος πόνος με κυμαινόμενη ένταση που σταματάει και επανέρχεται

– Πόνος κατά την ούρηση

– Ροζ, κόκκινα ή καφέ ούρα

– Θολά ή δυσώδη ούρα

– Ναυτία και έμετος

– Επίμονη ανάγκη για ούρηση

– Ούρηση πιο συχνά από ότι συνήθως

– Μικρές ποσότητες ούρων

Πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό

Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας εάν έχετε οποιαδήποτε συμπτώματα που σας ανησυχούν, αλλά ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν:

– Ο πόνος είναι τόσο έντονος ώστε δεν μπορείτε να σταθείτε όρθιος ή να καθίσετε άνετα

– Αισθάνεστε πόνο που συνοδεύεται από ναυτία και έμετο

– Ο πόνος συνοδεύεται από πυρετό και ρίγη

– Έχετε αίμα στα ούρα σας

– Έχετε δυσκολία στην ούρηση

Η δημιουργία των πετρών δεν έχει σαφή αιτία, αν και διάφοροι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο. Πέτρες στα νεφρά σχηματίζονται όταν τα ούρα σας περιέχουν περισσότερες ουσίες που σχηματίζουν κρυστάλλους από όσες μπορούν να φιλτραριστούν. Παράλληλα, τα ούρα σας μπορεί να στερούνται ουσίες που εμποδίζουν τον σχηματισμό κρυστάλλων, δημιουργώντας ένα ιδανικό περιβάλλον για να σχηματιστούν πέτρες στα νεφρά.
Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Οικογενειακό ή προσωπικό ιατρικό ιστορικό: Αν κάποιος στην οικογένειά σας έχει πέτρες στα νεφρά, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε και εσείς. Επίσης, αν έχετε ήδη εμφανίσει πέτρα στα νεφρά, είναι πιθανό να εμφανίσετε και στο μέλλον.

Αφυδάτωση: Αν δεν πίνετε αρκετό νερό κάθε μέρα, μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος σχηματισμού πέτρας στα νεφρά. Έχετε το νου σας να ιδρώνετε πολύ.

Τι τρώμε: Μια διατροφή που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, νάτριο (αλάτι) και ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.

Παχυσαρκία: Ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ), η μεγάλη περιφέρεια μέσης και η αύξηση του σωματικού βάρους έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο νεφρολιθίασης.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/