Τα αλλαντικά ίσως επιδεινώνουν το άσθμα

images_2782017_allantika_diafora.jpg

Η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να κάνει τα συμπτώματα του άσθματος ακόμη χειρότερα, όπως μας ενημερώνουν οι επιστήμονες.

Περισσότερες από τέσσερις μερίδες την εβδομάδα αποτελούν σημαντικό κίνδυνο, σύμφωνα με έρευνα σε σχεδόν 1.000 Γάλλους που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Thorax.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αιτία του προβλήματος θα μπορούσε να είναι τα νιτρώδη άλατα που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά στα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα λουκάνικα, το σαλάμι και το ζαμπόν, τα οποία επιδεινώνουν την κατάσταση των αεραγωγών.

Ωστόσο οι ειδικοί λένε ότι η σύνδεση δεν έχει ακόμη αποδειχθεί πλήρως και ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες. Αντί να ανησυχούμε για ένα συγκεκριμένο τύπο τροφίμων, μας συμβουλεύουν να ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή, με ποικιλία.

Οι ειδικοί λένε ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να τρώνε περισσότερο από 70 γραμμάρια την ημέρα κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος, αν θέλουν να διατηρήσουν την καλή τους υγεία – ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε ένα λουκάνικο ή τέσσερις-πέντε φέτες αλλαντικών. Υπενθυμίζουμε ότι γενικά η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος έχει συνδεθεί με τον καρκίνο.

Οι άνθρωποι που εξετάστηκαν στη μελέτη είχαν λάβει μέρος σε μια γαλλική έρευνα για τα τρόφιμα και την υγεία, που εκτεινόταν για μια δεκαετία, από το 2003 έως το 2013. Περίπου οι μισοί από αυτούς ήταν ασθενείς με άσθμα. Οι υπόλοιποι – τα άτομα της ομάδας ελέγχου – δεν είχαν ιστορικό της πάθησης.

Η έρευνα εξέτασε συγκεκριμένα συμπτώματα του άσθματος – δύσπνοια, συριγμό, σφίξιμο στο στήθος – και την κατανάλωση αλλαντικών: μια μερίδα ήταν δύο φέτες ζαμπόν, ένα λουκάνικο ή δύο φέτες σαλάμι.

Στα άτομα με άσθμα, η αύξηση της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος συνδέθηκε με μια επιδείνωση των συμπτωμάτων του άσθματος. Οι άνθρωποι που δήλωσαν ότι κατανάλωναν περισσότερες από τέσσερις μερίδες την εβδομάδα – οκτώ φέτες ζαμπόν ή τέσσερα λουκάνικα, για παράδειγμα – είχε τη μεγαλύτερη επιδείνωση του άσθματος τους έως το τέλος της μελέτης.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η εργασία τους δεν μπορεί να αποδείξει τη διατροφή είναι αποκλειστικός παράγοντας για αυτή την επιδείνωση. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες στη ζωή ενός ατόμου που μπορεί να κάνει το άσθμα του χειρότερα. Οι ερευνητές προσπάθησαν να εξαλείψουν τις πιο προφανείς, ελέγχοντας παράγοντες όπως η παχυσαρκία, ωστόση η σχέση μεταξύ επεξεργασμένου κρέατος και επιδείνωσης του άσθματος παρέμεινε.

Ο Δρ Errika Kennington, επικεφαλής έρευνας για το άσθμα, αναφέρει: «Παρά το γεγονός ότι ορισμένες τροφές μπορεί να επιδεινώσουν τις αλλεργίες σε ορισμένα άτομα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες διατροφικές συμβουλές για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του άσθματος. Για τους περισσότερους ανθρώπους με άσθμα, οι συμβουλές υγιεινής διατροφής είναι οι  ίδιες που ισχύουν για όλους τους άλλους: ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει άφθονα φρέσκα και μη επεξεργασμένα τρόφιμα, χαμηλή σε ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/