Συγχρονίζονται όντως οι περίοδοι των γυναικών;

images_982017_brown-period-blood.jpg

Από τότε που η Martha McClintock, μια ψυχολόγος από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δημοσίευσε το 1971 τη μελέτη της, εξετάζοντα 135 φοιτήτριες που συγκατοικούσαν στους κοιτώνες των κολλεγίων, ο συγχρονισμός της εμμήνου ρύσεως (ή «Φαινόμενο McClintock) έγινε μια κοινά αποδεκτή αλήθεια.

Η μελέτη της, με βάση την ανάλυση περίπου οκτώ περιόδων ανά γυναίκα, διαπίστωσε ότι μεταξύ συγκατοίκων και στενών φιλενάδων, ο μέσος αριθμός των ημερών μεταξύ των εκκινήσεων των περιόδων τους πέφτουν από οκτώ ή εννέα σε πέντε ημέρες, δηλαδή αρχίζουν να συντονίζονται μεταξύ τους.

Σε μια ομάδα ελέγχου από τυχαία επιλεγμένα γυναίκες, η έμμηνος ρύση τους παρέμεινε σταθερή, με 10 ημέρες διαφορά. Μια άλλη μελέτη του 1999 διαπίστωσε ότι το 80% των γυναικών πίστευαν στο φαινόμενο McClintock, με το 70% να υποστηρίζει ότι ήταν μια ευχάριστη εμπειρία. Είναι μια εντυπωσιακή ιδέα – ότι η ενσυναίσθηση των γυναικών μπορεί να κάνει τις περιόδους τους να συμπίπτουν. Αλλά είναι πραγματικά αλήθεια;

Εάν ανήκετε στο 80% των γυναικών που πιστεύει στο συγχρονισμό της περιόδου, ίσως απογοητευτείτε. Από την εποχή που δημοσιεύθηκε η μελέτη McClintock, έχει γίνει αρκετή έρευνα για το θέμα και πολλές μελέτες έχουν προσπαθήσει να αντιγράψουν τα ευρήματά της – κάποιες τα έχουν καταφέρει, αλλά ακόμη περισσότερες, όχι.

Οι επικριτές της έρευνας της McClintock υπογραμμίζουν τα στατιστικά λάθη στη μεθοδολογία της – δεν ελέγχει την τυχαίο παράγοντα στα αποτελέσματά της και διογκώνει τις αρχικές διαφορές στην έναρξη της εμμήνου ρύσεως, με αποτέλεσμα υπερβολικά «θετικά» συμπεράσματα υπέρ του υποτιθέμενου συγχρονισμού.

Μια μελέτη σε γυναίκες της φυλής Ντόγκον στη Δυτική Αφρική, οι οποίες κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεώς τους διαμένουν σε ξεχωριστές καλύβες, δεν βρήκε κανένα είδους συγχρονισμό των περιόδων τους κατά τις 763 ημέρες που διήρκησε.

Μια μελέτη 186 γυναικών στην Κίνα που ζούσαν μαζί για ένα χρόνο, επίσης δεν βρήκε καμία απόδειξη για το φαινόμενο του συγχρονισμού. Αλλά οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η έναρξη των περιόδων ποικίλλει και ότι οι κύκλοι τους ήταν συχνά μεταβλητοί, γεγονός που θα μπορούσε να δώσει μια εσφαλμένη εντύπωση της συγχρονικότητας. Μια άλλη μελέτη, σε 26 ζευγάρια ομοφυλόφιλων γυναικών, επίσης δεν βρήκε κανένα συγχρονισμό των περιόδων τους.

Ωραία ιδέα ο συγχρονισμός της εμμήνου ρύσεως λοιπόν, αλλά τα επιστημονικά δεδομένα δεν φαίνεται να την αποδεικνύουν.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/