Σπιτικά ραβιόλια γεμιστά με κιμά

images_2482017_2_spitika-raviolia-me-kima-chefoulis.gr_.jpg

Υλικά

Για την ζύμη

    Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 4 φλυτζάνια του τσαγιού    
    Αυγά 4 τεμ.    
    Ελαιόλαδο 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού    
    Αλάτι 1/2 κουταλάκι του γλυκού    

Για την γέμιση

    Ντοματοπολτός 2 κουταλιές της σούπας    
    Κιμάς μοσχαρίσιος 300 γρ.    
    Κρεμμύδι μέτριο ξερό 1 τεμ.    
    Φρυγανιά τριμμένη 1 φλυτζάνι του τσαγιού    
    Ηλιέλαιο 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού    
    Κόκκινο κρασί 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού    
    Αυγό 1 τεμ.    
    Παρμεζάνα 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού    
    Μοτσαρέλα 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού    
    Αλάτι-πιπέρι
    Νερό για βράσιμο και ράντισμα    
    Ελαιόλαδο 3 κουταλιές της σούπας    
    Μαϊντανός ψιλοκομμένος 2 κουταλιές της σούπας    

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι. Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολάκι και τα χτυπάμε ελαφρώς μαζί με το αλάτι. Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κοσκινισμένο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα στην λακουβίτσα τα αυγά. Προσθέτουμε και το ελαιόλαδο, ζυμώνουμε  πολύ καλά μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη, την αλευρώνουμε και την βάζουμε στο ψυγείο για  30 λεπτά.

Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, το πλένουμε και το ψιλοκόβουμε. Σε μια κατσαρόλα ρηχή προσθέτουμε το ηλιέλαιο και το αφήνουμε να κάψει, προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε μαζί με το κρεμμύδι, ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να ροδίσει ο κιμάς και τον σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τον ντοματοπολτό, το αλάτι-πιπέρι και το νερό να το σκεπάζει αφήνουμε για 20 λεπτά να βράσει. Μόλις είναι έτοιμο αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Χτυπάμε το αυγό ελάχιστα και το ρίχνουμε στον κιμά, προσθέτουμε την φρυγανιά, την μισή παρμεζάνα και την μισή μοτσαρέλα και τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά. Η γέμιση δεν πρέπει να έχει πολλά υγρά. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε σε φύλλο την ζύμη και την κόβουμε σε τετράγωνα ή στρογγυλά ή σε μικρά μακρόστενα σχήματα. Βάζουμε μικρή ποσότητα από τον κιμά σε κάθε κομμάτι που κόψαμε, το κλείνουμε, τα αλείφουμε με λίγο νερό για να μην κολλάνε μεταξύ τους και με το πιρούνι τα πατάμε στις άκρες. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη και η γέμιση (η ποσότητα εξαρτάται πόσο μεγάλα ή μικρά θέλουμε τα ραβιόλια)

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό να βράσει και προσθέτουμε τα ραβιόλια, να τα σκεπάζει το νερό, τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά. Σε ένα τηγάνι έχουμε βάλει τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο να κάψει. Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε σε μια πιατέλα και τα περιχύνουμε με το καυτό ελαιόλαδο, τα γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και με τα υπόλοιπα τυριά που έχουμε κρατήσει.

Πηγή : https://www.chefoulis.gr/