Σπιτικά κριτσίνια

images_2982017_spitika-kritsinia-chefoulis.gr_.jpg

Υλικά

    Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 300 γρ.    
    Ξηρή μαγιά στιγμής 1 φακελάκι    
    Γάλα 250 ml    
    Ελαιόλαδο 3 κουταλi;eς της σούπας    
    Αλάτι 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό    
    Ζάχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού    

Για την γέμιση

    Αλλαντικά της επιλογής μας 5 φέτες (γαλοπούλα, ζαμπόν, μπέικον)    
    Ελιές 15 τεμ. χωρίς κουκούτσια    
    Τυριά της επιλογής σας 5 φέτες (κεφαλογραβιέρα, φέτα κα)    
    Ρίγανη 1 κουταλάκι του γλυκού    
    Δενδρολίβανο 1 κουταλάκι του γλυκού    

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, την μαγιά και  την ζάχαρη. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα και το ελαιόλαδο, πρέπει να είναι και τα 2 χλιαρά και τα αδειάζουμε στο μείγμα με το αλεύρι λίγο λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Στον πάγκο της κουζίνας, ή στο τραπέζι, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ακουμπάμε εκεί την ζύμη και την ζυμώνουμε για 5 λεπτά. Μετά βάζουμε την ζύμη σε ένα μπολ , την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 20-25 λεπτά.

Προσθέτουμε στην ζύμη, τις ελιές κομμένες στην μέση, τα τυριά κομμένα σε λωρίδες, την ρίγανη , το δενδρολίβανο ή ότι άλλο μας αρέσει και τα ζυμώνουμε μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά. Χωρίζουμε σε μπαλάκια την ζύμη και τα πλάθουμε σε μακρόστενες λωρίδες περίπου 15 εκατοστά. Αν θέλουμε μπορούμε να τα τυλίξουμε με μια μακρόστενη λωρίδα από ζαμπόν ή κάποιο άλλο αλλαντικό της αρεσκείας μας (μπέικον , γαλοπούλα κα) τα στρίβουμε και ενώνουμε τις άκρες τους ή τα αφήνουμε στριφογυριστές λωρίδες χωρίς ενωμένες άκρες . Τα τοποθετούμε σε ταψιά, στα οποία έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί, πρέπει να είναι λίγο αραιά μεταξύ τους. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά να ροδίσουν. Σερβίρονται ζεστά.

* Μπορείτε αφού τα έχετε φτιάξει πριν τα ψήσετε να τα βάλετε στην κατάψυξη και να τα ψήνεται μετά όποτε θέλετε.

Πηγή : https://www.chefoulis.gr/