Σοκολάτα και ερωτική διάθεση

images_282017_dark-chocolate-opt-600x400.jpg

Σύμφωνα με τους ειδικούς η σεξουαλική μας διάθεση είναι άμεσα συνιφασμένη με νευροδιαβιβαστές όπως οι φερορμόνες και οι ενδορφίνες.

Οι ουσίες αυτές είναι επίσης υπέυθυνες για την καλή μας μνήμη, την προσοχή, την καλή διάθεση, την ευφορία και φυσικά την σεξουαλική διάθεση.

Το πλέον γνωστό αφροδισιακό στις μέρες μας, η σοκολάτα, λόφω της καφείνης που περιέχει διεγείρει και αφυπνίζει, με την θειοβρωμίνη να αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και να εξάπτει το νευρικό σύστημα και την φαινυλαιθυλαμίνη να καταπολεμά την κατάθλιψη.

Δίκαια λοιπόν η σοκολάτα φέρει τον τίτλο πως αποτελεί το αποκλειστικό τρόφιμο που μπορεί να υποκαθιστά ακόμα και την ανάγκη μας για sex.

Εκτός από τη φήμη της «εθιστικής» η σοκολάτα έχει και εκείνη της «αφροδισιακής», αλλά και του «υποκατάστατου του σεξ». Οι ειδικοί επισήμαναν ότι αυτά δεν αποδεικνύονται επιστημονικά, αλλά ούτε αποκλείονται.

Μια έρευνα του 2006 στο Journal of Sexual Medicine αναφέρει ότι όσοι καταναλώνουν σοκολάτα αναφέρουν καλύτερες σεξουαλικές επιδόσεις από όσους δεν καταναλώνουν.Ωστόσο, οι ερευνητές το αποδίδουν σε ένα στατιστικό τρικ: η πλειονότητα όσων καταναλώνουν σοκολάτα είναι νέοι που έχουν ούτως ή άλλως αυξημένη λίμπιντο. Η δεύτερη ιδιότητα που αποδίδεται στη σοκολάτα, αυτή του υποκατάστατου, είναι πιο συμβατή με τα επιστημονικά ευρήματα. Οι νευροδιαβιβαστικές ουσίες σεροτονίνη και ανανδαμίδη προκαλούν το αίσθημα της ευφορίας στο σεξ. Φυσικά και τα δύο βρίσκονται στη σοκολάτα.

Η σοκολάτα εκτός από την απόλαυση που χαρίζει στον ουρανίσκο μας, βοηθάει σημαντικά ακόμα και στη βελτίωση της ψυχικής μας διάθεσης.

Η αλήθεια είναι ότι η σοκολάτα περιέχει ουσίες με ψυχοδιεγερτικές ικανότητες (πως ή φαινυλαιθυλαμίνη) ενώ κατά την κατανάλωση της εκκρίνονται από τον εγκέφαλο ενδορφίνες, ουσίες με αναλγητικές ιδιότητες που βελτιώνουν τη διάθεση και την ψυχολογία όμοιες με τις ουσίες που εκκρίνονται και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης . Επιπλέον εκκρίνεται σεροτονίνη, ουσία με αντικαταθληπτική δράση.

Η φαινυλεθυλαμίνη βοηθάει στην απελευθέρωση των ενδορφινών (φυσικών οπιοειδών) από τον  εγκέφαλο, ουσιών με ισχυρή αναλγητική δράση και οι οποίες βελτιώνουν τη διάθεση. Οι ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες που αποδίδονται στη σοκολάτα οφείλονται στην περιεκτικότητά της σε φαινυλαιθυλαμίνη. Η ουσία αυτή σε υψηλά επίπεδα προκαλεί αισθήματα έλξης, ενθουσιασμού, επιπολαιότητας αλλά και φόβου. Λειτουργεί διεγείροντας τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου και φθάνει σε πολύ υψηλές τιμές κατά τον οργασμό. Επίσης, μετά την κατανάλωση της σοκολάτας απελευθερώνονται ενδορφίνες που έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση.

Και οι παραπάνω ουσιές δεν φαίνεται να αποτελούν τις μοναδικές. Έρευνες δείχνουν ότι η σοκολάτα περιέχει πάνω από 300 χημικές ουσίες  που σχετίζονται με την επίδραση της κατανάλωσης της σοκολάτας στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Συγκεκριμένα, περιέχει ουσίες με δράση όμοια με αυτή των κανναβοειδών, που επιδρούν σε ορισμένους νευρουποδοχείς του εγκεφάλου, οπότε και εκκρίνεται η ντοπαμίνη ουσία που έχει συνδεθεί με την ψυχική ευφορία.

 
Η καλής ποιότητας μάυρη σοκολάτα προκαλεί:

    Μυική τόνωση
    Καρδιακή τόνωση
    Αγγειοδιαστολή (αυξημένη αιμάτωση των αγγείων)
    Βρογχοδιαστολή (αυξημένη οξυγόνωση)
    Μείωση του αισθήματος κατάθλιψης
    Χαλάρωση και ηρεμία
    Ήπια αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος
    Ευχάριστα μνημονικά συναισθήματα φροντίδας
    … και τέλος θα συμφωνήσουμε ότι δημιουργεί όλες τις βιολογικές προυποθέσεις για να αναπτυχθεί η φυσιολογική σεξουαλική δραστηριότητα και των δύο φύλων.

Και όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο γνωστός γευσιγνώστης Ηλίας Μαμαλάκης η σοκολάτα μπορεί να είναι  «πικρή και γλυκιά, όπως ακριβώς η ίδια η ζωή».

Πηγή : http://dietstories.gr/