Πιο επικίνδυνοι το πρωί οι ιοί

images_2382017_drink-coffee-in-the-morning.jpg

Οι ιοί είναι πιο επικίνδυνοι όταν μολύνουν τα θύματά τους το πρωί, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση PNAS, έδειξε ότι οι ιοί ήταν 10 φορές πιο «επιτυχημένοι» αν η μόλυνση ξεκινούσε το πρωί.

Παράλληλα, οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε πειραματόζωα διαπίστωσαν ότι ένα διαταραγμένο εσωτερικό ρολόι – λόγω βραδινής εργασίας ή jet lag – επίσης ευνοεί τις λοιμώξεις. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέους τρόπους για την ανάσχεση των πανδημιών.
Οι ιοί και το ρολόι του σώματος

Οι ιοί – σε αντίθεση με τα βακτήρια ή τα παράσιτα – πρέπει οπωσδήποτε να εκμεταλλευτούν τον μηχανισμό των κυττάρων προκειμένου να αναπαραχθούν. Όμως τα κύτταρα αλλάζουν δραματικά ως μέρος ενός προγράμματος 24 ωρών που είναι γνωστό ως ρολόι του σώματος.

Στη μελέτη, τα ποντίκια μολύνθηκαν είτε με γρίπη είτε με τον ιό του έρπητα. Όπως αποδείχθηκε, τα ποντίκια που μολύνονταν το πρωί, είχαν 10 φορές μεγαλύτερα επίπεδα του ιού σε σχέση με εκείνα που έχουν μολυνθεί το βράδυ.

Ο καθηγητής Akhilesh Reddy, ένας από τους ερευνητές, δήλωσε: «Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Ο ιός χρειάζεται όλο τον μηχανισμό στο σωστό χρόνο, αλλιώς δεν μπορεί να κερδίσει έδαφος, όμως μια μικρή λοίμωξη το πρωί θα μπορούσε να πολλαπλασιαστεί γρήγορα και να κυριέψει το σώμα».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι διαπιστώσεις τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον έλεγχο των επιδημιών: «Σε μια πανδημία, η παραμονή στο σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μπορούσε να είναι αρκετά σημαντική και να σώσει τις ζωές των ανθρώπων, εφόσον περαιτέρω δοκιμές επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματά μας».

Περαιτέρω τεστ έδειξαν ότι η διατάραξη του ρολογιού του σώματος των ποντικιών, τα εγκλώβιζε σε μια κατάσταση που επέτρεπε στους ιούς να ευδοκιμήσουν. Η Δρ Rachel Edgar, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, είπε: «Αυτό δείχνει ότι οι εργαζόμενοι σε βάρδιες, οι οποίοι εργάζονται κάποιες νύχτες και ξεκουράζονται κάποιες άλλες, είναι μάλλον πιο ευαίσθητοι σε ιογενείς ασθένειες».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μόνο δύο ιούς στη μελέτη, ωστόσο, το ζευγάρι ήταν πολύ ξεχωριστό (ο ένας ήταν ένας ιός DNA και ο άλλος ένα ιός RNA), το οποίο οδηγεί την ερευνητική ομάδα να υποψιάζονται ότι ο πρωινός κίνδυνος ίσως είναι μια γενική αρχή που ισχύει για έναν σημαντικό αριθμό ιών.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/