Παγωτό και παιδιά

images_282017_D145_244_206_600.jpg

To καλοκαίρι έφτασε, έστω και καθυστερημένα και το μυαλό όλων των παιδιών, όπως κάθε καλοκαίρι, είναι στα ψυγεία των παγωτών.

Οι γονείς πασχίζουν να κρατήσουν τα παιδιά μακριά από υπερκαταναλώσεις, αλλά μάταια. Άλλοι γονείς, γιαγιάδες και παππούδες χρησιμοποιούν το παγωτό σαν επιβράβευση, ή άλλοι αδιαφορούν για τη διατροφή των παιδιών τους, αφήνοντας τα να τρώτε κατά βούληση. Τελικά πόσο επιβλαβής είναι η συχνή κατανάλωση παγωτών από τα παιδιά; πόσο μειώνει τη θρεπτική αξία της διατροφής τους; πώς επηρεάζει τις διατροφικές τους συνήθειες και το βάρος των παιδιών;

Ας ξεκινήσουμε με τη μία οψη του νομίσματος, τα οφέλη και τις ευεργετικές ιδιότητες του παγωτού. Λόγω του ότι το παγωτό είναι γαλακτοκομικό προϊόν περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά παρόμοια με αυτά του γάλακτος και του γιαουρτιού. Η υψηλή περικτικότητα ασβεστίου είναι το βασικότερο πλεονέκτημα του παγωτού, καθώς όλοι γνωρίζουμε τη σημασία του ασβεστίου στην ανάπτυξη των παιδιών, σωματική και νοητική και στην καλή οστική και στοματική υγεία. Επιπλέον, η υψηλή πρόσληψη ασβεστίου συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών χρόνιων παθήσεων στη μετέπειτα ενήλικη ζωή. Είναι άξιο αναφοράς ότι αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου συνδέεται με χαμηλή πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας.

Επιπλέον, το παγωτό, όπως και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά, είναι πηγή πρωτεΐνών, που βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη και αποκατάσταση των μυών των δραστήριων παιδιών. Ενδεικτικά, 1 μπάλα παγωτού να περιέχει το 1/9 της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης πρωτεΐνης για παιδιά στην ανάπτυξη. Σε επίπεδο βιταμινών το παγωτό περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες από βιταμίνη Α, D, K, Β2 και Β12 .

Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για υγεία του δέρματος, των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η D σχετίζεται με την υγεία των οστών και τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου. Η Βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για τη σωστή πήξη του αίματος και την υγεία των οστών, ενώ οι βιταμίνες Β2 και Β12 εμπλέκονται σε πολλές μεταβολικές διεργασίες όντας απαραίτητοι συμπαράγοντες και είναι σημαντικό να προσλαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες καθώς ο οργανισμός αδυνατεί να τις αποθηκεύσει και συνεπώς είναι ζωτικής σημασίας η διαρκής λήψη τους. Τέλος, το παγωτό περιέχει και σημαντικό ποσοστό υγρών.  Στα πλεονεκτήματα του παγωτού πρέπει να προσθέσουμε και το χαμηλό γλυκαιμικό του δείκτη, γεγονός που το καθιστά πιο σωστά απορροφήσιμο τρόφιμο που προκαλεί ήπια γλυκαιμική απόκριση.

Στον αντίποδα, τα παγωτά περιέχουν αυξημένες ποσότητες ζάχαρης και ανάλογα με τη σύσταση και τη γεύση σημαντικές ποσότητες λιπαρών, πολλά απο τα οποία είναι κορεσμένα. Η θερμιδική πυκνότητα του παραδοσιακού παγωτού είναι υψηλή και ο κίνδυνος υπερκατανάλωσης του μεγάλος. Τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης μιας μπάλας παγωτού εξαφανίζονται όταν μιλάμε για ποσότητες που ανέρχονται σε 3 παγωτά την ημέρα και η μη λελογισμένη χρήση παγωτού μπορεί να συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη, υπερχοληστερολαιμία και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Η προσθήκη σιροπιών, τρούφας, σοκολάτας, ξηρών καρπών και καραμέλας επιβαρύνει με έξτρα θερμίδες τα παγωτά. Σε κάθε περίπτωση όπως και τόσα άλλα τρόφιμα στη διατροφή των παιδιών (αλλά και των ενηλίκων) πρέπει να χρησιμοποιούνται σε μικρές ποσότητες και στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Ας μην ξεχνάμε ότι η διαρκής έκθεση των παιδιών σε πολύ γλυκιές και λιπαρές γεύσεις, έχουν σαν αποτέλεσμα την αυτόματη απόρριψη πιο ήπιων γεύσεων, όπως των φρούτων, των λαχανικών και των χυμών.

Πέρα από τα παραδοσιακά παγωτά υπάρχουν και 3 κατηγορίες που φέρουν κάποια πλεονεκτήματα επιπλέον και θα πρέπει πιθανώς η κατανάλωση τους να προτιμάται ακόμα και για τα παιδιά:

    παγωτά με βάση το γιαούρτι: έχουν λιγότερες θερμίδες, περισσότερο ασβέστιο και λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. Προσοχή μόνο στη χρήση πολλών έξτρα με βάση τη σοκολάτα και ενθάρρυνση για προσθήκη φρέσκων φρούτων
    παγωτά γρανίτες: περιέχουν περισσότερες βιταμίνες λόγω του φρουτώδες υποβάθρου, σχεδόν καθόλου λιπαρά και λιγότερες θερμίδες. Μπορεί η κατανάλωση τους να προωθείται μέσα από την παρασκευή σπιτικής γρανίτας.
    παγωτά light με λιγότερη ζάχαρη και λιγότερα λιπαρα: και σε αυτή την κατηγορία πρέπει να υπάρχει μέτρο και έλεγχος καθώς η περιεκτικότητα σε γλυκαντικές ύλες και χημικά υποκατάστατα μειώνουν τη θρεπτική αξία του παγωτού.

Οι 3 παραπάνω κατηγορίες παγωτού εντάσσοται απόλυτα στα πλαίσια μιας φυσιολογικής παιδικής διατροφής και καθιστούν το παγωτό, ένα ούτως ή άλλως σχετικά ελαφρύ και θρεπτικό γλύκισμα, συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το παγωτό είναι σκόπιμο να χρησιμοποιείται σαν ενδιάμεσο μεταξύ των γευμάτων και όχι σαν επιδόρπιο αμέσως μετά το γεύμα.
Επιπρόσθετα, το παγωτό δεν πρέπει να μπαίνει εμπόδιο στην αυξημένη κατανάλωση άλλων πιο ποιοτικών ενδιαμέσων όπως είναι τα φρούτα και οι χυμοί.

Συμπερασματικά το παγωτό είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καλοκαιρινής διατροφής των παιδιών αρκεί να μην είναι σε καθημερινή βάση, να μην ακολουθεί αμέσως μετά το κυρίως γεύμα και σε κάθε περίπτωση να μην χρησιμοποιείται σαν κυρίως γεύμα αντί για το φαγητό. Άλλα πολύ σημαντικά καλοκαιρινά τρόφιμα όπως οι χυμοί φρούτων, το καρπoύζι και το πεπόνι θα πρέπει να προτιμώνται, αλλά σε σχέση με άλλα πιο παχυντικά γλυκά που παρέχουν παντελώς κενές θερμίδες τα παγωτά αποτελούν μια καλή λύση για συνδυασμό γεύσης και ποιότητας.

Πηγή : http://dietstories.gr/