Οι κεφαλιές οδηγούν στην άνοια;

images_1682017_2_valdezheaderjenniferbuchanan_usatoday-e1477630299678.jpg

Οι επαναλαμβανόμενες κεφαλιές κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής σταδιοδρομίας ενός ποδοσφαιριστή μπορεί να συνδέονται με μακροπρόθεσμες βλάβες στον εγκέφαλο, σύμφωνα με κάποια πρώτα στοιχεία από επιστήμονες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η έρευνα ακολούθησε διάφορες αναφορές που υποστήριζαν ότι οι παίκτες που κάνουν πολλές κεφαλιές μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη άνοιας αργότερα στη ζωή τους.

Η Dawn Astle, η κόρη του Jeff Αstle, πρώην παίκτη της εθνικής Αγγλίας και της Γουέστμπρομ ο οποίος πέθανε σε ηλικία 59 ετών από πρόωρη άνοια, είπε ότι η αρρώστια του ήταν «προφανές ότι είχε σχέση με ποδοσφαιρική του καριέρα». Η εξέταση για τον θάνατό του το 2002, διαπίστωσε ότι οι επανειλημμένες κεφαλιές με τις μπάλες από βαρύ δέρμα εκείνης της εποχής, συνέβαλαν σε τραυματισμούς στον εγκέφαλό του.

Οι ερευνητές από το University College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ εξέτασαν τους εγκεφάλους πέντε ανθρώπων που υπήρξαν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και ενός που ήταν ερασιτέχνης όλη τη ζωή του. Είχαν παίξει ποδόσφαιρο κατά μέσο όρο για 26 χρόνια και όλους ανέπτυξαν άνοια στα 60 τους.

Στη μετά θάνατον εξέταση του εγκεφάλου τους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν σημάδια τραυματισμού – που ονομάζεται Χρόνια Τραυματική Εγκεφαλοπάθεια (ΧΤΕ)- σε τέσσερις περιπτώσεις. Η XTE έχει συνδεθεί με την απώλεια μνήμης, την κατάθλιψη και την άνοια και έχει παρατηρηθεί και σε άλλα αθλήματα επαφής.

Ο καθηγητής Huw Morris, του University College του Λονδίνου, δήλωσε στο BBC: «Όταν εξετάσαμε τον εγκέφαλό τους κατά την αυτοψία, είδαμε τα είδη των αλλαγών που παρατηρούνται σε πρώην μπόξερ, τις αλλαγές που συνδέονται συχνά με την επαναλαμβανόμενη βλάβη του εγκεφάλου που είναι γνωστή ως χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια. Έτσι, πραγματικά για πρώτη φορά, βλέπουμε  ότι υπάρχουν στοιχεία σε μια σειρά παικτών πως η ζημιά από τις κεφαλιές που έχει συμβεί νωρίτερα στη ζωή τους, πιθανώς να έχει κάποια επίδραση στην ανάπτυξη άνοιας».

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Acta Neuropathologica, οι συντάκτες της έκθεσης έκαναν σαφές ότι δεν αναλύουν τους κινδύνους από τις κεφαλιές στα παιδιά.

Αλλά η έρευνα είναι ακόμη μακριά από το να δώσει σαφή αποτελέσματα. Οι εγκέφαλοι που μελετήθηκαν έδειξαν επίσης σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ και κάποιοι είχαν μεταβολές των αιμοφόρων αγγείων που μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε άνοια. Οι ερευνητές εικάζουν ότι ήταν ένας συνδυασμός παραγόντων που συνέβαλαν στην εμφάνιση άνοιας σε αυτούς τους παίκτες.

Αναγνωρίζουν ότι η έρευνά τους δεν μπορεί να αποδείξει οριστικά μια σύνδεση ανάμεσα στο ποδόσφαιρο και την άνοια και ζητούν μεγαλύτερες μελέτες, για να εξακριβωθούν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην υγεία του εγκεφάλου των ποδοσφαιριστών.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/