Μητέρα μετά τα 40; Προσοχή στην υγεία σας

images_382017_Mother-kissing-newborn-HD-picture.jpg

Οι γυναίκες που τεκνοποιούν μετά τα 40 έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο αργότερα στη ζωή τους σε σχέση με αυτές που κάνουν παιδιά σε νεαρότερη ηλικία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας.

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο Εγκεφαλικού στο Λος Άντζελες που διοργανώθηκε από την Αμερικανική Ένωση Εγκεφαλικού, εξέτασε τα δεδομένα για τη γυναικεία υγεία περισσοτέρων από 72.000 περιπτώσεων, από τις οποίες 3.300 έμειναν έγκυοι αργότερα στη ζωή τους.

Με την πάροδο του χρόνου αυξάνει ο κίνδυνος για την υγεία των γυναικών

Οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά όσων εξ αυτών υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή ή πέθαναν λόγω καρδιαγγειακού νοσήματος έπειτα από 12 χρόνια παρακολούθησης, με τα αντίστοιχα ποσοστά γυναικών που έμειναν έγκυες σε νεαρότερη ηλικία. Διαπίστωσαν ότι 2,4% των γυναικών που τεκνοποίησαν σε νεαρότερη ηλικία διέτρεχαν τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου – το οποίο συμβαίνει όταν μπλοκάρεται μια αρτηρία στον εγκέφαλο. Οι γυναίκες που έμειναν έγκυες μετά την ηλικία των 40 κινδύνευαν σε ποσοστό 3,8%.

Ο κίνδυνος για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο – ανεύρυσμα ή ρήξη αιμοφόρου αγγείου – αυξήθηκε από 0,5% στις νεότερες μητέρες σε 1% στις μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας. Η πιθανότητα να υποστούν καρδιακή προσβολή αυξήθηκε επίσης ελαφρώς για τις γυναίκες που έμειναν έγκυες άνω των 40 ετών – από 2,5% σε 3%.

Εν τω μεταξύ, οι γυναίκες που έμειναν έγκυες σε μεγαλύτερη ηλικία είχαν 3,9% κίνδυνο να πεθάνουν λόγω καρδιαγγειακού νοσήματος, σε σύγκριση με 2,3% για τις γυναίκες που τεκνοποίησαν νωρίτερα.

«Γνωρίζαμε ήδη ότι οι μεγαλύτερες γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες από ό, τι οι νεότερες γυναίκες να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους» δήλωσε ο καθηγητής Adnan Qureshi, επικεφαλής της έρευνας και διευθυντής του Ινστιτούτο για το Εγκεφαλικό Zeenat Qureshi στη Μινεσότα των ΗΠΑ.

«Τώρα, γνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις της εγκυμοσύνης σε μεγαλύτερη ηλικία εκτείνονται για αρκετά χρόνια στο μέλλον. Οι γυναίκες που μένουν έγκυες αργότερα, θα πρέπει να γνωρίζουν για τον αυξημένο κίνδυνο και να λάβουν μέτρα ώστε να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία τους».

Ο καθηγητής Qureshi ζήτησε επίσης από τους γιατρούς των γυναικών να παραμείνουν σε επαγρύπνηση κατά τα έτη μετά την εγκυμοσύνη, πραγματοποιώντας επιπλέον εξετάσεις που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/