Μέλι εναντίον βακτηρίων

images_2682017_Mysteries_of_Honey_2-1.jpg

Το διαλυμένο σε νερό μέλι θα μπορούσε να είναι ένα χρήσιμο όπλο ενάντια στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος που εμφανίζονται συχνά σε ασθενείς νοσοκομείων, υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές.

Στους ασθενείς που νοσηλεύονται συχνά τοποθετείται καθετήρας, είτε για να στραγγίζει τα ούρα που έχουν «κολλήσει» στην ουροδόχο κύστη είτε για την παρακολούθηση της ποσότητας των ούρων. Όμως αυτοί οι εύκαμπτοι σωλήνες μπορούν να φιλοξενήσουν δυσάρεστα μικρόβια και να αποδειχθούν αιτία λοίμωξης.

Οι επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Southampton όμως, έχουν δείξει τώρα στο εργαστήριο ότι το αραιωμένο μέλι σταματά κάποια κοινά βακτήρια να δημιουργούν κολλώδη, δύσκολο να αφαιρεθούν στρώματα, σε επιφάνειες όπως το πλαστικό.

Θεωρητικά, ένα διάλυμα μελιού μπορεί να είναι χρήσιμο για το ξέπλυμα των καθετήρων ώστε να μένουν καθαροί, όσο βρίσκονται συνδεδεμένοι στην ουροδόχο κύστη. Ωστόσο θα χρειαστούν πολλές περισσότερες δοκιμές για να ελεγχθεί ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ασφαλές για χρήση σε ανθρώπους.

Το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως φυσικό αντισηπτικό. Οι άνθρωποι το έχουν χρησιμοποιήσει για τη θεραπεία εγκαυμάτων και πληγών και πολλές εταιρείες τώρα πωλούν μια σειρά από «ιατρικού βαθμού» προϊόντα μελιού.

Η εργαστηριακή μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Pathology, εξέτασε δύο κοινά βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις στο ουροποιητικό σύστημα – τα E. coli και Proteus mirabilis.

Ακόμη και με αραίωση μόλις 3,3%, το διάλυμα μελιού φάνηκε να σταματάει τα βακτήρια να «ομαδοποιούνται», δημιουργώντας λεπτά στρώματα που είναι γνωστά ως βιοφίλμ ή βιομεμβράνες.

Η ομάδα του Δρ Bashir Lwaleed χρησιμοποίησε μέλι μανούκα (από μέλισσες που τρέφονται με το νέκταρ του δέντρου μανούκα) στη μελέτη τους, διότι αυτό το σκουρόχρωμο μέλι από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία είναι γνωστό ότι έχει ιδιαίτερες αντιβακτηριακές ιδιότητες. Και άλλα είδη μελιού θα μπορούσαν να έχουν παρόμοια αποτελέσματα, απλώς δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμα.

Ο Δρ Lwaleed δήλωσε: «Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πώς ή γιατί το μέλι λειτουργεί ως αντιβακτηριακό. Και δεν ξέρουμε επίσης, το πόσο καλά θα γίνει ανεκτό το μέλι στην κύστη. Είμαστε οι πρώτοι που προτείνουμε κάτι τέτοιο».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/