Κατάθλιψη και στεφανιαία νόσος: ένας κακός συνδυασμός

images_1882017_2_depression.jpg

Η κατάθλιψη φαίνεται να διπλασιάζει την πιθανότητα θανάτου σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αποτελεί «ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου» από την ηλικία, για μια καρδιακή προσβολή ή την εμφάνιση διαβήτη. Το αποτέλεσμα παρατηρήθηκε ασχέτως εάν το άτομο είχε κατάθλιψη πριν ή μετά τη διάγνωση της νόσου.

Για τις ανάγκες της έρευνας, σχεδόν 25.000 άτομα με στεφανιαία νόσο παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 10 χρόνια και περίπου το 15% των ασθενών διαγνώστηκαν τελικά με κατάθλιψη, όπως αναφέρουν τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση European Heart Journal.

H Δρ Heidi May, καρδιοαγγειακή επιδημιολόγος στο Ινστιτούτο Καρδιολογίας Intermountain στο Σολτ Λέικ Σίτι, δήλωσε: «Οι ασθενείς με κατάθλιψη βρέθηκαν να έχουν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν κατάθλιψη. Η κατάθλιψη ήταν ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για θάνατο, σε σύγκριση με όλους τους άλλους παράγοντες κινδύνου που αξιολογήσαμε. Αυτοί περιελάμβαναν την ηλικία, την καρδιακή ανεπάρκεια, τον διαβήτη, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τη νεφρική ανεπάρκεια, την καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο».

«Έχουμε ολοκληρώσει αρκετές μελέτες που σχετίζονται με την κατάθλιψη και εξετάζουμε αυτή τη σύνδεση εδώ και πολλά χρόνια. Τα δεδομένα συνεχίζουν να συγκεντρώνονται, δείχνοντας ότι εάν έχετε καρδιακές παθήσεις και κατάθλιψη και δεν αντιμετωπίζονται κατάλληλα εγκαίρως, δεν είναι καλό για τη μακροπρόθεσμη ευεξία σας», συμπλήρωσε η γιατρός.

Από τους περισσότερους από 2.600 ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί με κλινική κατάθλιψη περίπου 27% την εμφάνισαν εντός ενός έτους από τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου. Το ποσοστό έφτανε στο 37% μετά από πέντε χρόνια: Ενώ η κατάθλιψη φαίνεται να κάνει την κατάσταση χειρότερη, η διάγνωση για στεφανιαία νόσο είναι επίσης ένας λόγος για τον οποίο μερικοί ασθενείς γίνονται καταθλιπτικοί.

Ο λόγος για τον οποίο αυξήθηκε η πιθανότητα θανάτου δεν αποκαλύφθηκε από τη μελέτη, αλλά η Δρ May δήλωσε ότι ήταν δυνατόν οι ασθενείς να μην ακολουθούν τη θεραπευτική τους αγωγή τόσο πιστά όσο οι άνθρωποι με καλή ψυχική υγεία. «Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη τείνουν να είναι λιγότερο “πιστοί” στη φαρμακευτική τους αγωγή και πιθανότατα δεν ακολουθούν την πλέον υγιεινή διατροφή ή δεν ασκούνται συστηματικά», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλαγές στον οργανισμό, κάτι που μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/