Καρδιακή υγεία: ρίξτε το στον χορό!

images_182017_x474px-Two_dancers_5.jpgqitokdtTqikz4.pagespeed.ic.J5eorW_vJi.jpg

Για τη διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς και την απομάκρυνση του κινδύνου από καρδιαγγειακές παθήσεις, η συνταγή είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια: σωστή διατροφή, αποφυγή του καπνίσματος και άσκηση.

Αυτό είναι το «μυστικό» – άσχετα αν δυσκολευόμαστε να το εφαρμόσουμε στη ζωή μας, ειδικά το τελευταίο του σκέλος. Ο περιορισμένος ελεύθερος χρόνος και η αντιπάθεια για τα γυμναστήρια, το τζόγκινγκ ή το ποδήλατο, κάνουν πολλούς από εμάς να αποφεύγουμε την άσκηση αν και γνωρίζουμε πόσο μας οφελεί.

Όμως άσκηση δεν είναι μόνο αυτά, όπως αποδεικνύει μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα, η οποία αποδεικνύει ότι η ενασχόληση με τον χορό μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας.

Τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό προληπτικής ιατρικής American Journal of Preventive Medicine έκανε ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την καθηγήτρια Ντάφνα Μέρομ του Πανεπιστημίου του δυτικού Σίδνεϊ. Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα στοιχεία από περίπου 48.400 ανθρώπους άνω των 40 ετών, οι οποίοι δεν είχαν κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα στην αρχή της μελέτης. Από αυτούς, οι 3.100 ασχολούνταν με τον χορό, ενώ έως το τέλος της μελέτης είχαν σημειωθεί 1.714 θάνατοι από καρδιαγγειακά αίτια.

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας, όσοι χόρευαν και όσοι περπατούσαν συστηματικά, είχαν μικρότερες πιθανότητες να πεθάνουν λόγω καρδιοπάθειας. Οι άνθρωποι που χόρευαν είχαν μικρότερο βάρος, λιγότερες χρόνιες ασθένειες και ασκούνταν σωματικά περισσότερο. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η προστατευτική δράση του χορού εμφανίζεται σε όσους και όσες ασχολούνται σε μέτριο τουλάχιστον βαθμό, αλλά όχι όταν η ενασχόλησή τους είναι τελείως περιστασιακή, όπως διευκρίνισαν οι ερευνητές, χωρίς ωστόσο να ορίζουν ποια είναι η ελάχιστη συνιστώμενη ενασχόληση με το χορό.

«Θα συμβούλευα όσες και όσους βαριούνται κάπως το περπάτημα ή τους αρέσουν οι προκλήσεις, να δοκιμάσουν το χορό», δήλωσε η Μέρομ, η οποία διευκρίνισε ότι όσο πιο γρήγορο ρυθμό έχει ο χορός που κάνει κάποιος, τόσο πιο μεγάλο είναι το όφελος για την καρδιά, αλλά και για την ψυχική διάθεση.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/