Καρδιακή ανακοπή: μην αγνοείτε τα συμπτώματα!

images_382017_EXT_070716_HeartMath20Image.jpg

Υπάρχουν συμπτώματα πριν από μια καρδιακή ανακοπή; Ναι όμως συχνά αγνοούνται, αν και μπορεί να εμφανιστούν ώρες, ημέρες και ακόμα και εβδομάδες προτού εκδηλωθεί, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η καρδιακή ανακοπή συμβαίνει όταν η καρδιά χάνει το ρυθμό της και ξαφνικά σταματά να χτυπά. Επειδή όμως λίγοι άνθρωποι επιβιώνουν από την αιφνίδια δοκιμασία είναι δύσκολο να εξακριβωθεί αν είχαν παρόμοια συμπτώματα.

Οι ερευνητές στο Cedars-Sinai Heart Institute του Λος Άντζελες πιστεύουν τώρα ότι υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια, αλλά συνήθως περνούν απαρατήρητα.

Η ομάδα των ερευνητών εξέτασε ιατρικά αρχεία από σχεδόν 1.100 άτομα ηλικίας μεταξύ 35 και 65 ετών που είχαν υποστεί καρδιακή ανακοπή. Οργάνωσαν επίσης συνεντεύξεις με μάρτυρες των επεισοδίων, καθώς και με φίλους και τις οικογένειες των θυμάτων.

Ανακάλυψαν ότι περίπου οι μισοί από τους ασθενείς μέσης ηλικίας για τους οποίους υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία και είχαν πάθει καρδιακή ανακοπή, είχαν αναφέρει πόνο στο στήθος ή δύσπνοια έναν μήνα πριν από το επεισόδιο.

Για περίπου το ένα τέταρτο των ασθενών δεν υπήρχαν διαθέσιμες πληροφορίες, ωστόσο, τα στοιχεία για τις υπόλοιπες 839 περιπτώσεις έδειξε ότι οι μισοί είχαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα μέσα στον μήνα που προηγήθηκε του επεισοδίου.

Οι περισσότεροι αντιμετώπισαν συμπτώματα 24 ώρες πριν από την κατάρρευσή τους. Κάποιοι άλλοι παρατήρησαν αλλαγές στην κατάσταση της υγείας τους περίπου μια εβδομάδα νωρίτερα και μερικοί ακόμη και έναν μήνα πριν από την καρδιακή ανακοπή.

Ο πόνος στο στήθος ήταν το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα για τους άνδρες, ενώ οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν δυσκολία στην αναπνοή. Άλλα συμπτώματα που παρατηρήθηκαν ήταν η λιποθυμία και η ταχυκαρδία.

«Όταν καλείται το ασθενοφόρο, είναι πολύ αργά για τουλάχιστον το 90% των ανθρώπων», δήλωσε ο Δρ Sumeet Chugh του Cedars-Sinai Heart Institute, επικεφαλής της μελέτης. «Υπάρχει όμως αυτό το “παράθυρο” σωτηρίας που πραγματικά δεν ξέραμε ότι υπήρχε».

Εν ολίγοις, ο πόνος στο στήθος και η δύσπνοια είναι από τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας οδηγούν στα επείγοντα περιστατικά και όχι να τα αγνοούμε ή να προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε μόνοι μας.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine θα βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών ανακοπών, καθώς οι γιατροί και οι ασθενείς θα εντοπίζουν εγκαίρως τα συμπτώματα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/