Κακές συνήθειες που απειλούν τα δόντια

images_2882017_teeth-tats.jpg

Όσα κάνουμε καθημερινά και υπάρχει περίπτωση να καταστρέψουν το χαμόγελό μας.

Όχι στο multitasking!
Οι περισσότεροι από εμάς συνηθίζουμε να ξυπνάμε την τελευταία στιγμή κάθε πρωί. Αυτό μας οδηγεί στο να βουρτσίζουμε τα δόντια μας ενώ παράλληλα κάνουμε και κάτι άλλο, π.χ. τσεκάροντας το κινητό μας ή παρακολουθώντας τις ειδήσεις στην τηλεόραση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είμαστε συνήθως συγκεντρωμένοι στο έργο που επιτελούμε και ο καθαρισμός των δοντιών μας να είναι πλημμελής. Συγκεντρωθείτε λοιπόν μπροστά στον καθρέφτη – δύο λεπτά υπόθεση είναι στο κάτω-κάτω!

Μην το παρακάνετε
Έχουμε διαβάσει όλοι τις έρευνες για τα μικρόβια που κυκλοφορούν πάνω στις οδοντόβουρτσες και διάφορους «πρακτικούς» τρόπου για να τις καθαρίζουμε αποτελεσματικά, π.χ. βάζοντάς τις στον φούρνο των μικροκυμάτων. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι κάποιος έχει αρρωστήσει από τη δική του οδοντόβουρτσα! Αντίθετα, από υπερβολικές μεθόδους καθαρισμού υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί η οδοντόβουρτσα και να μην κάνει σωστά τη δουλειά της: μετά τη χρήση, απλώς αφήστε την να στεγνώσει σε όρθια θέση, ώστε να μην ακουμπάει σε άλλα αντικείμενα.

Αποφύγετε τα… θαύματα
Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από περίεργες θαυματουργές συμβουλές, που μπορούν να λευκάνουν/προστατέψουν/ισιώσουν τα δόντια μας εύκολα, οικονομικά και γρήγορα – στην πραγματικότητα μπορεί να τα βλάψουν πολύ περισσότερο. Ο οδοντίατρός σας είναι ο μόνος αρμόδιος για τη θεραπεία οποιοδήποτε προβλήματος των δοντιών σας. Μην δοκιμάσετε οτιδήποτε χωρίς να ζητήσετε πρώτα τη συμβουλή του.

Προσοχή στη μεταφορά
Από τα πράγματα που παίρνουμε πάντα μαζί μας όπου και αν ταξιδέψουμε, η οδοντόβουρτσα απαιτεί μια σχετική προσοχή στον τρόπο που την «πακετάρουμε». Πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιούμε θήκη ή κάλυμμα προτού τη βάλουμε στη βαλίτσα μας, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με άλλα αντικείμενα, όμως θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχει στεγνώσει καλά προτού τη αποθηκεύσουμε, καθώς τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται σε υγρά περιβάλλοντα.

Piercing; Όχι, ευχαριστώ!
Ωραία η μόδα και η έκφραση του καθενός μέσα από την εμφάνιση και το ντύσιμό του, όχι όμως όταν απειλεί την υγεία μας. Το piercing στη γλώσσα ή τα χείλη, είναι μια μόνιμη απειλή για τα δόντια και τα ούλα μας και οι οδοντίατροι αναφέρουν ότι πολλαπλασιάζονται τα σπασμένα δόντια και τα πληγωμένα ούλα εξαιτίας σκουλαρικιών στην ευαίσθητη περιοχή του στόματος.

Μην βιάζεστε!
Σας αρέσει να ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα ολόφρεσκο χυμό πορτοκαλιού γεμάτο βιταμίνες – ή ένα ποτήρι νερό με χυμό λεμονιού γιατί κάνετε δίαιτα; Μην βιάζεστε να βουρτσίσετε τα δόντια σας: το όξινο περιβάλλον που δημιουργείται αποδυναμώνει το σμάλτο των δοντιών και η διάβρωση μπορεί να γίνει μεγαλύτερη αν βουρτσίσετε τα δόντια σας! Περιμένετε να περάσει περίπου μισή ώρα ή ξεπλύνετε καλά το στόμα σας με νερό ή γάλα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/