Ιατρική «κόλλα» με έμπνευση από τα σαλιγκάρια

images_3182017_saligkario1.jpg

Η προστατευτική βλέννα που εκκρίνεται από τους γυμνοσάλιαγκες έχει εμπνεύσει ένα νέο είδος «κόλλας» που θα μπορούσε να μεταμορφώσει την ιατρική, όπως λένε οι επιστήμονες.

Αυτή η βιολογική κόλλα είναι απίστευτα ισχυρή, κινείται μαζί με το σώμα και κολλάει σε υγρές επιφάνειες. Μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ τη χρησιμοποίησε ακόμη και για να σφραγίσει μια τρύπα στην καρδιά ενός χοίρου.

Το να κολλήσει κάτι σε μια υγρή επιφάνεια, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση – σκεφτείτε τι συμβαίνει, όταν προσπαθείτε να βάλετε έναν αυτοκόλλητο επίδεσμο στο δάχτυλό σας, όταν είναι βρεγμένο.

Το Ινστιτούτο Βιολογικά Εμπνευσμένης Μηχανικής του Πανεπιστημίου Wyss στράφηκε στον γυμνοσάλιαγκα του είδους «Dusky Arion», το οποίο δημιουργεί μια κολλώδη βλέννα ως άμυνα κατά των αρπακτικών.

«Σχεδιάσαμε το υλικό μας, για να αναδημιουργήσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά της βλέννας και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά θετικό», δήλωσε ο ερευνητής Δρ Jianyu Li. Η βιολογική κόλλα που δημιούργησαν έχει δύο συστατικά – την πραγματική κόλλα και ένα βιοχημικό «αμορτισέρ».

Η απίστευτη κολλητικότητα οφείλεται στην έλξη μεταξύ της θετικά φορτισμένης κόλλας και των αρνητικά φορτισμένων κυττάρων στο σώμα, στους ομοιοπολικούς δεσμούς μεταξύ των ατόμων στην επιφάνεια των κυττάρων και την κόλλα και τον τρόπο με τον οποίο η κόλλα διεισδύει στις επιφάνειες των ιστών.

Αλλά είναι το βιοχημικό στοιχείο απορρόφησης κραδασμών που είναι ζωτικής σημασίας – απορροφά τη φυσική καταπόνηση και την πίεση, έτσι ώστε το συγκολλητικό στοιχείο να παραμένει κολλημένο στη θέση του.

Τα πειράματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science, δείχνουν ότι η κόλλα δεν είναι τοξική για τους ζωντανούς ιστούς και είναι τρεις φορές ισχυρότερη από οποιαδήποτε άλλη ιατρική κόλλα.

Ο Dr Li δήλωσε: «Είμαι πραγματικά έκπληκτος από αυτό την εφεύρεση.Οι εφαρμογές είναι αρκετά ευρείες – το υλικό είναι πολύ σκληρό, ελαστικό και συμμορφούμενο, χαρακτηριστικά πολύ χρήσιμα, όταν θέλουμε να αλληλεπιδράσουμε με δυναμικό ιστό, όπως η καρδιά ή οι πνεύμονες».

Το νέο υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως έμπλαστρο στο δέρμα ή να εγχυθεί σε πληγές, βαθύτερα στο σώμα. Υπάρχουν επίσης ιδέες για τη χρήση του ως τρόπο απελευθέρωσης φαρμάκων σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος ή για να κολλήσουν ιατρικές συσκευές σε όργανα, όπως εκείνες που βοηθούν τον καρδιακό παλμό.

Η κόλλα προσκολλάται σε μια επιφάνεια μέσα σε τρία λεπτά και γίνεται ισχυρότερη σιγά-σιγά. Μέσα σε μισή ώρα είναι τόσο ισχυρή όσο οι χόνδροι του σώματος.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/