Η κάνναβη αντιμετωπίζει τους πόνους περιόδου;

images_682017_potrehab-600x400.jpg

Σύμφωνα με αναφορές, η μαριχουάνα πρόκειται να εγκριθεί ως φάρμακο για την αντιμετώπιση των πόνων περιόδου από τους νομοθέτες της Νέας Υόρκης.

Η κάνναβη έχει ήδη εγκριθεί για ιατρική χρήση σε 29 αμερικανικές πολιτείες για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων διαφόρων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, ο HIV/AIDS, η σοβαρή ναυτία, οι επιληπτικές κρίσεις και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Θα μπορούσαν οι περίοδοι πόνοι πραγματικά να ενταχθούν στον κατάλογο αυτό, και υπάρχουν στοιχεία ότι λειτουργεί;

Το σχέδιο νόμου αναφέρει: «Η ιατρική μαριχουάνα μπορεί να ανακουφίσει πολλές από τις επώδυνες επιπτώσεις της δυσμηνόρροιας». Όμως η Δρ Penny Whiting, κύρια συγγραφέας μιας μεγάλης συστηματικής ανασκόπησης στην επιθεώρηση JAMA για την ιατρική χρήση των κανναβινοειδών, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει επιστημονική έρευνα που να δείχνει ότι η κάνναβη ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου – αν και επισημαίνει ότι λόγω της έλλειψης έρευνας δεν υπάρχουν και στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η θεραπεία δεν λειτουργεί…

Η επισκόπησή της έδειξε ορισμένα στοιχεία που συνηγορούν ότι τα κανναβινοειδή δρουν θετικά στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, στους μυϊκούς σπασμούς και στις σοβαρές κράμπες και κάποια «στοιχεία χαμηλής ποιότητας» που έδειξαν ότι ανακουφίζουν από τη ναυτία και τον έμετο εξαιτίας χημειοθεραπείας και από διαταραχές ύπνου.

Οι πόνοι περιόδου προκαλούνται μυϊκές κράμπες στη μήτρα. Αυτές οι κράμπες μειώνουν την παροχή αίματος στη μήτρα και προκαλούν επώδυνους σπασμούς. Δεν υπάρχει τίποτα στο ιατρικό οπλοστάσιο για να βοηθήσει ουσιαστική στην αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας.

Εν τω μεταξύ, στο Κολοράντο και στην Καλιφόρνια οι γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ταμπόν μαριχουάνας, που συνδυάζουν δύο δραστικά συστατικά της κάνναβης – την τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και την κανναβιδιόλη (CBD). Τα κύτταρα που καλύπτουν το κολπικό τοίχωμα απορροφούν τα κανναβινοειδή και μπορεί να εμποδίσουν τα νεύρα να μεταφέρουν σήματα πόνου στον εγκέφαλο. Η τοπική απορρόφηση στοχεύει επίσης στη μείωση οποιασδήποτε ψυχοδραστική επίδραση από το φάρμακο.

Οι γυναίκες που τα χρησιμοποιούν υποστηρίζουν ότι τα ταμπόν κάνναβης λειτουργούν εντός 20 λεπτών. Ωστόσο, δεν είναι διαθέσιμα ακόμη εκτός των δύο πολιτειών των ΗΠΑ και όπως κάθε φάρμακο, τα κανναβινοειδή μπορούν να έχουν παρενέργειες.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/