Η ζωή συνεχίζεται με νέα χέρια, για έναν 10χρονο

images_182017_154312415.jpeg

Ένα αγόρι από τις ΗΠΑ, το πρώτο στον κόσμο που υποβλήθηκε σε διπλή μεταμόσχευση χεριού, είναι αρκετά καλά ώστε να μπορεί να παίζει μπέιζμπολ, λένε οι γιατροί του.

Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που ο Zion Harvey, ο οποίος είναι τώρα 10, απέκτησε καινούρια χέρια και οι γιατροί του λένε ότι είναι έκπληκτοι και απίστευτα υπερήφανοι για την πρόοδο του. Το μικρός μπορεί τώρα να γράψει, να φάει και να ντυθεί μόνος του, καθώς και να κρατήσει ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ.

Αν και τα χέρια του προέρχονταν από δότη, ο εγκέφαλός του τα δέχτηκε ως δικά του, όπως δείχνουν τα ιατρικά τεστ.

Η Δρ. Sandra Amaral, μέλος της ομάδας που χειρούργησε τον Zion στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφεια, δήλωσε ότι ο Zion συνεχίζει να σημειώνει σημαντική πρόοδο: «Είναι σε θέση να κουνάει το ρόπαλο με πολύ πιο συντονισμένα και μπορεί να γράψει το όνομά του αρκετά καθαρά. Η αίσθηση των χεριών του συνεχίζει να βελτιώνεται. Είναι εκπληκτικό. Τώρα μπορεί να πιέσει το μάγουλο της μητέρας του και να το νιώσει».

Ο Zion γεννήθηκε με δύο χέρια, αλλά όταν ήταν δύο ετών, οι γιατροί έπρεπε να τα ακρωτηριάσουν, καθώς εμφάνισε σήψη, μια απειλητική για τη ζωή λοίμωξη. Οι γιατροί ακρωτηρίασαν τα χέρια του στον καρπό και τα πόδια του κάτω από το γόνατο. Τα νεφρά του επίσης κατέρρευσαν.

Σε ηλικία τεσσάρων ετών, μετά από δύο χρόνια αιμοκάθαρσης, ο μικρός υπεβλήθη σε μεταμόσχευση νεφρού, με μόσχευμα από τη μητέρα του Pattie Ray. Χρειάστηκαν άλλα τέσσερα χρόνια, προτού το αγόρι από τη Βαλτιμόρη πάρει τα νέα του χέρια.

Η μεταμόσχευση των χεριών, τον Ιούνιο του 2015, ήταν μεγάλη υπόθεση. Αν και δεν ήταν η πρώτη διπλή μεταμόσχευση χεριού, ήταν ο μικρότερος άνθρωπος που είχε υποβληθεί ποτέ στη διαδικασία. Οι γιατροί του πίστευαν ότι το ιατρικό ιστορικό του Zion, μαζί με τη θετική του προσωπικότητα και την αποφασιστικότητά του, τον έκαναν σπουδαίο υποψήφιο.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε  μεταμόσχευση πρέπει να λαμβάνουν δια βίου φάρμακα, ώστε το σώμα τους να μην απορρίψει τα μοσχεύματα. Τα φάρμακα μπορεί να έχουν παρενέργειες, πράγμα που σημαίνει ότι τα οφέλη της χειρουργικής επέμβασης πρέπει να αντισταθμίζουν τους κινδύνους.

Ο Zion έπαιρνε ήδη φάρμακα για το νεφρό του και μετά από 18 μήνες στενής αξιολόγησης, η ιατρική ομάδα ήταν πεπεισμένη ότι μια διπλή μεταμόσχευση θα μπορούσε να τον ωφελήσει. Στη συνέχεια ήρθε η αναμονή, ώστε να βρεθεί δωρητής με το σωστό μέγεθος χεριών, τόνο δέρματος και συμβατή ομάδας αίματος. Τρεις μήνες αργότερα, βρέθηκε.

Μια ομάδα 40 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 10 χειρούργων, λειτούργησε όλη τη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες τον Zion. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ήταν η σύνδεση όλων των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων που θα κρατούσαν τα χέρια ζωντανά.

Ο Δρ Benjamin Chang, συν-διευθυντής του προγράμματος μεταμόσχευσης χεριών στο νοσοκομείο, θυμάται: «Θέλαμε πραγματικά να διασφαλίσουμε ότι η μεταμόσχευση θα λειτουργήσει για τον ασθενή μας για μια ζωή».

Δύο χρόνια αργότερα, ο μικρός τα πηγαίνει περίφημα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/