Διατροφή, για τα μάτια σας μόνο

images_1982017_15-Solutions-for-under-eye-dark-circles-and-under-eye-puffiness-600x400.png

Όταν το ζήτημα είναι η καλή όραση, η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο.

Πολλές από τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία των ματιών μας βρίσκονται στις τροφές που καταναλώνουμε και εμποδίζουν την εμφάνιση δύο εκ των σημαντικότερων παθήσεων που έρχονται συνήθως με το πέρασμα των χρόνων: του καταρράκτη και του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Αυτά είναι τα συμπεράσματα έρευνας της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ των ΗΠΑ.

Πως συνδέεται η όραση με τη διατροφή

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η πρόσληψη καθημερινά συγκεκριμένων αντιοξειδωτικών βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων (όπως Α, Ε, C και ψευδάργυρος) μπορούν να βοηθήσουν ιδιαίτερα στην προστασία από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας. O αμφιβληστροειδής και ειδικά η ωχρά κηλίδα θεωρείται ότι είναι ένα περιβάλλον με πληθώρα ελεύθερων ριζών – μορίων δηλαδή που καταστρέφουν τις πρωτεΐνες και το DNA μέσα στα κύτταρα. Τα αντιοξειδωτικά τις καταπολεμούν και προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή από τις βλάβες.

Τα καροτινοειδή, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη που βοηθούν τον αμφιβληστροειδή και διακρίνονται για την αντιοξειδωτική δράση και την πύκνωση της χρωστικής της ωχράς κηλίδας. Η χρωστική προστατεύει τα κύτταρα της ωχράς κηλίδας απορροφώντας το υπερβολικά μπλε και υπέρυθρο φως και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες. Οι δύο ουσίες βρίσκονται συνήθως μαζί στις τροφές.

Εξίσου σημαντικό ρόλο στην καλή όραση παίζουν και τα λιπαρά ωμέγα-3, που συμβάλουν στην καλή λειτουργία των φωτοϋποδοχέων του αμφιβληστροειδούς. Τα εν λόγω λιπαρά έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Πολύ ωραία όλα αυτά αλλά βεβαίως το θέμα είναι σε ποιες τροφές βρίσκουμε όλα αυτά τα πολύτιμα για την υγεία των ματιών μας συστατικά. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη βρίσκονται στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ειδικά σε όσα είναι κίτρινα και πορτοκαλί, καθώς και στα λαχανικά με μεγάλα φύλλα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός και η σαρδέλα) αλλά και στα καρύδια. Τα οστρακοειδή είναι πλούσια σε ψευδάργυρο ενώ βιταμίνες Α, Ε και C περιέχουν το μπρόκολο, τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ, το σπανάκι, το σπανάκι, τα καρότα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/