Δίπλες με πορτοκάλι

images_2682017_diples-chefoulis.gr_1.jpg

Υλικά

    Σπορέλαιο για τηγάνισμα 2 φλυτζάνια του τσαγιού    
    Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 φλυτζάνια του τσαγιού    
    Σιμιγδάλι ψιλό 1 φλυτζάνι του τσαγιού    
    Χυμό πορτοκαλιού από 2 πορτοκάλια    
    Ξύσμα πορτοκαλιού 1 κουτάλι της σούπας    
    Αυγά 5 τεμ.    
    Αλάτι 1 πρέζα    
    Σόδα μαγειρικής 1 κουταλάκι του γλυκού    

Για το σιρόπι

    Μέλι 1 φλυτζάνι του τσαγιού    
    Ζάχαρη 250 γρ.    
    Νερό 200 ml    
    Βανίλια σε σκόνη 1 τεμ.    
    Χυμός λεμονιού 1 κουταλιά της σούπας    

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπoλ , προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Λιώνουμε την σόδα μαγειρικής μέσα στον χυμό πορτοκαλιών και το προσθέτουμε στο αλεύρι.Τέλος χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μπολ . Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνει μια ζύμη που να μπορούμε να την πλάσουμε με τον πλάστη σε φύλλα. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε την ζύμη σε λεπτά φύλλα. Κόβουμε με ροδέλα ή με το μαχαίρι σε λωρίδες τα φύλλα. Έχουμε βάλει το λάδι σε ένα τηγάνι να κάψει και μόλις έχουμε έτοιμες τις λωρίδες της ζύμης ξεκινάμε το τηγάνισμα. Βάζουμε προσεκτικά λίγες λωρίδες κάθε φορά (ή  μία – μία λωρίδα αν είναι μικρό το τηγάνι μας) και μόλις δούμε ότι ξεκινούν να δημιουργούνται φουσκάλες πάνω στην ζύμη μας ,  με την βοήθεια δύο πιρουνιών διπλώνουμε την ζύμη σε σχήμα της αρεσκείας μας.

Αφήνουμε περίπου 2-3 λεπτά γιατί θέλουμε να αποκτήσουν χρυσόξανθο χρώμα. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετούμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το περιττό λάδι. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, την ζάχαρη, την βανίλια, το λεμόνι και το μέλι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Αφού αρχίσει να βράζει και ανακατεύοντας συνεχώς, μετά από 4-5 λεπτά είναι έτοιμο. Περιχύνουμε τις δίπλες με το σιρόπι μας και τις πασπαλίζουμε με καρύδια ή αμύγδαλα τριμμένα (ή χοντροκομμένα αν θέλουμε)  και κανέλα.

Πηγή : https://www.chefoulis.gr/