Γνωρίζοντας τον θυρεοειδή

images_1982017_magazine_article_348_add1_f.jpg

Mια διαταραχή του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα υγείας, από κούραση και τριχόπτωση έως αύξηση βάρους.

Παρά τα συμπτώματα και το γεγονός ότι σχεδόν μία στις πέντε γυναίκες έχει κάποιου είδους διαταραχή του θυρεοειδούς, παραμένει μια ορμονική πάθηση που δεν έχει μελετηθεί αρκετά.

Όταν μια γυναίκα έχει προβλήματα με την περίοδό της, τη γονιμότητα και τη λίμπιντο, θα πρέπει να κάνει εξετάσεις για να ελέγξει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο θυρεοειδής της. Γι ‘αυτό θα πρέπει οι γυναίκες να καταλάβουν τι είναι ο θυρεοειδής και πώς επηρεάζει τόσο πολλά κομμάτια του ορμονικού τους παζλ.

– Ο θυρεοειδής είναι ο μεγαλύτερος αδένας του ενδοκρινικού συστήματος σας και βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας. Σκεφτείτε το σαν εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας: ρυθμίζοντας την θερμοκρασία του σώματός σας, διατηρεί το σώμα σε μια υγιεινή κατάσταση.

– Ο θυρεοειδής είναι μέρος μιας ομάδας. Λειτουργεί σε συνδυασμό με τα επινεφρίδια για να φροντίσει πολλές σωματικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένων τη διάθεση, τον μεταβολισμό, τον ύπνο, την πέψη και την ευαισθησία στις ορμονικές μεταβολές του κύκλου σας.

– Εάν θυρεοειδής σας δεν λειτουργεί σωστά, τα συμπτώματα εμφανίζονται στον κύκλο σας, π.χ. μεγάλη αιμορραγία. Μπορεί επίσης να έχετε ανεξήγητη αύξηση βάρους, πρησμένα μάτια, κρύα χέρια και πόδια ή να νιώθετε εξάντληση.

– Για να εξετάσετε την υγεία του θυρεοειδούς σας, θα χρειαστεί να απευθυνθείτε στον γιατρό σας ώστε να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσειςΣχετικά: Είναι «κανονική» για το Στρες να το χάος με περίοδός μου;

– Εάν τα αποτελέσματα σας δείξουν ότι έχετε πρόβλημα στον θυρεοειδή (υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό), πιθανότατα θα χρειαστεί να ακολουθήσετε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Ασχέτως αυτού όμως, το φαγητό και ο τρόπος ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του θυρεοειδούς και μπορείτε να βελτιώσετε τη λειτουργία του με απλούς τρόπους.

– Τα βραζιλιάνικα φιστίκια μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς, χάρη στο σίδηρο και το σελήνιο που περιέχουν. Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μαρούλι, είναι πολύ καλές πηγές μαγνησίου το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο τις λειτουργίες του οργανισμού. Η κούραση, οι κράμπες και οι αλλαγές στον καρδιακό σας παλμό μπορεί να οφείλονται στην έλλειψή του.

– Ορισμένα από τα χημικά που βρίσκονται μερικές φορές σε προϊόντα σόγιας, μπορούν να βλάψουν την ικανότητα του θυρεοειδούς να δημιουργεί ορμόνες – μόνο όμως αν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες και δεν παίρνετε αρκετό ιώδιο. Προσοχή στο αλάτι και στα θαλασσινά: και τα δύο περιέχουν ιώδιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς, όμως μεγάλες ποσότητές του μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία του αδένα.

– Διαχειριστείτε το άγχος σας. Το στρες ρίχνει τα επίπεδα της κορτιζόλης σας, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται τα επινεφρίδια σας και ως εκ τούτου ο θυρεοειδής σας. Η κορτιζόλη βοηθά τον θυρεοειδή να λειτουργεί αποτελεσματικά, έτσι η διατήρηση του κατάλληλου επιπέδου της ορμόνης είναι σημαντικό.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/