Γαλοπούλα γεμιστή

images_2682017_2_galopoula-gemisti.jpg

Υλικά

Για την γέμιση

    Μοσχαρίσιος κιμάς 300 γρ.    
    Ρύζι Καρολίνα ή κίτρινο ρύζι μακρύκοκκο 300 γρ.    
    Ελαιόλαδο 100-150 γρ.    
    Κουκουνάρι 50 γρ.    
    Κάστανα βρασμένα 10-12 τεμ.    
    Κρεμμύδι μέτριο 1 τεμ.    
    Αλάτι-πιπέρι
    Κόκκινο κρασί 1 ποτήρι του κρασιού    
    Κύβος κότας 1 τεμ.    
    Νερό 1 λίτρο    
    Κανέλλα 1/2 κουταλάκι του γλυκού προαιρετικά    
    Μπαχάρι 1/2 κουταλάκι του γλυκού προαιρετικά    
    Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κουταλιά σούπας    

Γαλοπούλα

    Γαλοπούλα νωπή ή κατεψυγμένη 3-4 κιλά    
    Δαμάσκηνα ξηρά χωρίς κουκούτσια 10-12 τεμ    
    Βερύκοκα ξηρά 10-12 τεμ    
    Φυτίνη 2 κουταλιές σούπας    
    Χυμός πορτοκαλιού από 2 πορτοκάλια    
    Αντικολλητικό χαρτί 3 μεγάλα κομμάτια    
    Αλουμινόχαρτο 3 μεγάλα κομμάτια    

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε καλά και πλένουμε την γαλοπούλα με προσοχή για να μην ανοίξουμε πολύ την κοιλιά της και την αφήνουμε να στραγγίξει. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι ή χοντροκομμένο στο μούλτι, ψιλοκόβουμε επίσης τα εντόσθια της γαλοπούλας. Σε ένα τηγάνι βαθύ βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα ψιλοκομμένα εντόσθια και τον κιμά. Σβήνουμε με το κρασί. Διαλύουμε τον κύβο κότας στο ένα λίτρο νερό και αφού εξατμισθεί το οινόπνευμα από το τηγάνι μας αδειάζουμε τον μισό ζωμό μέσα. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι και αλατοπιπερώνουμε. Αφού απορροφήσει τα υγρά αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά, ρίχνουμε τα κάστανα και τα κουκουνάρια, την κανέλα και το μπαχάρι (προαιρετικά). Αλατοπιπερώνουμε την γαλοπούλα μέσα έξω, και γεμίζουμε την κοιλιά της γαλοπούλας με το μείγμα που φτιάξαμε και την ράβουμε. Αλείφουμε την γαλοπούλα με φυτίνη. Ανοίγουμε τα φύλλα από το αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε πάνω την γαλοπούλα, ρίχνουμε γύρω της τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα και τυλίγουμε καλά.

Το ίδιο κάνουμε και με το αλουμινόχαρτο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε την γαλοπούλα για 3 ώρες ή την βάζουμε από το βράδυ στον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία και την τελειώνουμε το πρωί. Στις 2 ώρες ψησίματος, ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και το αντικολλητικό χαρτί και περιχύνουμε σταδιακά (λίγο-λίγο) κατά την διάρκεια του υπόλοιπου ψησίματος την γαλοπούλα με το υπόλοιπο ζωμό κότας και τον χυμό πορτοκαλιού. Αφού ροδοκοκκινίσει την βγάζουμε από τον φούρνο και την βάζουμε σε μια πιατέλα. Ανοίγουμε την κοιλιά και τραβάμε την γέμιση έξω. Τον ζωμό από τον κύβο που περιχύσαμε την γαλοπούλα και υπάρχει μέσα στο αντικολλητικό χαρτί τον βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και τον πήζουμε μαζί με την 1 κουταλιά σούπας αλεύρι (θέλουμε να πήξει σαν σάλτσα οπότε και το παρακολουθούμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νεράκι ακόμα ή αλευράκι). Σερβίρουμε κομμάτι γαλοπούλας και γέμιση στα πιάτα και περιχύνουμε με την σάλτσα μας.

Πηγή : https://www.chefoulis.gr/