Βοηθάει το νερό στην απώλεια βάρους;

images_1882017_2_636083686573542281-1216381768_Clean-water-in-glass-600x400.jpg

Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, τότε πιθανώς να έχετε ήδη αντικαταστήσει τα αναψυκτικά και τα υπόλοιπα ποτά που περιέχουν ζάχαρη με νερό.

Αλλά οι επιστήμονες έχουν πλέον μια καλύτερη εικόνα για τον ρόλο που παίζει το νερό που πίνουμε στην απώλεια βάρους και φτάνουν σε μερικές ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για το πώς επηρεάζει την αίσθηση της πείνας μας.

Μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στην Ένωση για τη Μελέτη της Πεπτικής Συμπεριφοράς εξέτασε πώς διαφορετικές ποσότητες νερού αλληλεπιδρούν με τον εγκέφαλο και το πεπτικό σύστημα.

Στη μικρή μελέτη, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Wageningen στην Ολλανδία εξέτασαν 19 υγιείς άνδρες και έδωσαν σε όλους ένα υποκατάστατο γεύματος. Το σκεύασμα πρωτεΐνης ακολουθήθηκε είτε από μια ποσότητα 50 ml νερού (περίπου ένα σφηνάκι) είτε από μια ποσότητα 350 ml νερού (περίπου όσο ένα κουτάκι αναψυκτικού). Οι ερευνητές στη συνέχεια εξέτασαν μαγνητικές τομογραφίες για να δουν πώς τα υγρά επηρέασαν το πεπτικό σύστημα και τον εγκέφαλο.

Οι συμμετέχοντες που ήπιαν περισσότερο νερό ένιωσαν μεγαλύτερο περιορισμό στην πείνα τους και αισθάνθηκαν πιο χορτάτοι από εκείνους που ήπιαν μόνο μια γουλιά νερό. Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης μεγαλύτερη εγκεφαλική δραστηριότητα σε όσους είχαν πιει περισσότερο νερό. Και αυτή δεν είναι η μόνη μελέτη που ανακαλύπτει αυτού του είδους τη σύνδεση μεταξύ του νερού που πίνουμε και των γευμάτων που καταναλώνουμε.

Άλλες μελέτες έχουν εξετάσει τα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους όταν οι άνθρωποι έπιναν νερό πριν από το φαγητό. Σε μια μικρή μελέτη του 2015, ερευνητές από το πανεπιστήμιου του Μπέρμιγκχαμ διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, τα άτομα που έπιναν νερό 30 λεπτά πριν από μερικά ή και από τα τρία γεύματα της ημέρας, έχασαν μεταξύ 2,4 και 4,5 κιλά κατά μέσο όρο, σε περίπου τρεις μήνες.

Γιατί συνέβαινε κάτι τέτοιο; Όσοι έπιναν νερό πριν από το φαγητό, πολύ απλά κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες στη συνέχεια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η μείωση της κατανάλωσης θερμίδων συμβαίνει για τους προφανείς λόγους: το νερό γεμίζει το στομάχι μας, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε πιο πλήρεις και λιγότερο πεινασμένοι.

Τα αποτελέσματα από τη μελέτη του πανεπιστημίου Wageningen φαίνεται να υποστηρίζουν τη θεωρία: Εκείνοι που έπιναν περισσότερο νερό ανέφεραν ότι ένιωθαν περισσότερο χορτάτοι και λιγότερο πεινασμένοι, γεγονός που αποδείχθηκε και από τις μαγνητικές τομογραφίες που έδειξαν πιο γεμάτα στομάχια.

Αν και αυτό μπορεί να συνέβη στους συμμετέχοντες στη μελέτη, μια άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι είναι ικανοί να συνεχίζουν να τρώνε ακόμη και όταν αισθάνονται πλήρεις, γι’ αυτό και η τακτική «ένα ποτήρι νερό πριν από το φαγητό για απώλεια βάρους» ίσως δεν λειτουργεί για όλους.

Το να πίνετε πολύ νερό για να διαχειριστείτε το βάρος σας θα μπορούσε να έχει αποτελέσματα κυρίως ως προσθήκη σε ένα συνολικά υγιεινό τρόπο ζωής και όχι από μόνο του.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/