Βλαστοκύτταρα κατά της στυτικής δυσλειτουργίας

images_482017_dysfunctionerectile77.jpg

Μια σημαντική ανακάλυψη στην έρευνα για τα βλαστικά κύτταρα έδωσε σε άνδρες που είχαν αποκτήσει στυτική δυσλειτουργία μετά από χειρουργική επέμβαση προστάτη την ευκαιρία να απολαύσουν και πάλι μια κανονική σεξουαλική επαφή.

Στις πρώιμες κλινικές δοκιμές, οκτώ από τους 15 άνδρες που έπασχαν από στυτική δυσλειτουργία ήταν σε θέση να κάνουν σεξ, έξι μήνες αφότου υποβλήθηκαν σε θεραπεία με βλαστοκύτταρα για μία φορά, όπως ανέφεραν οι ερευνητές στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκή Ένωση Ουρολογίας στο Λονδίνο.

«Όλοι οι άνδρες που συμμετέχουν είχαν χρησιμοποιήσει χάπια ή συσκευές για να επιτύχουν στύση προηγουμένως», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Lars Lund. «Το 53% των ανδρών έχουν διατηρήσει την ικανότητά να κάνουν σεξ μετά από ένα χρόνο, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν χρήση φαρμάκων, εμφυτευμάτων ή άλλων συσκευών», πρόσθεσε ο καθηγητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όντενσε της Δανίας. «Είναι πολύ ελπιδοφόρο αποτέλεσμα».

Η χειρουργική επέμβαση προστάτη είναι υπεύθυνη για έως και το 13% των περιπτώσεων στυτικής δυσλειτουργίας.

Οι ερευνητές αφαίρεσαν λιποκύτταρα από την κοιλιά του ασθενούς μέσω λιποαναρρόφησης, τα υπέβαλλαν σε σύντομη επεξεργασία και τα μετέτρεψαν σε βλαστικά κύτταρα για όλες τις χρήσεις, που σημαίνει ότι ήταν σε θέση να μεταλλαχθούν σε σχεδόν οποιοδήποτε κύτταρο του σώματος.

Ο Δρ Lund είπε ότι η μελέτη είναι η πρώτη του είδους της για την ένεση βλαστικών κυττάρων κατευθείαν μέσα στο πέος, με μια σύριγγα. Εκεί, αρχίζουν να μετατρέπονται σε νευρικά και μυϊκά κύτταρα, καθώς και σε ενδοθηλιακά κύτταρα που καλύπτουν τα αιμοφόρα αγγεία, όπως είπε.

Η θεραπεία έγινε με τους άνδρες υπό γενική αναισθησία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οι οποίοι όμως πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα.

Το επόμενο βήμα της ερευνητικής ομάδας θα είναι να πραγματοποιήσει μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη για τη θεραπεία. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν τυχαία μία από τις πολλές κλινικές παρεμβάσεις μαζί με μια ομάδα ελέγχου, στην οποία οι άνδρες θα λάβουν εικονικό φάρμακο (πλασίμπο) ή κανενός είδους παρέμβαση ή θεραπεία.

Ο Δρ Lund, δήλωσε ότι ενώ η έρευνα βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/