Αυστραλία: παράδειγμα προς μίμηση για το AIDS

images_2382017_AIDS-apathy-1.png

Η επιδημία του AIDS δεν είναι πλέον ζήτημα δημόσιας υγείας για τη Αυστραλία, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ένα μήνα μετά την έγκριση του φιλόδοξου σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών για την εξάλειψη της ασθένειας έως το 2030.

Οι κυβερνητικές οργανώσεις ΑFAO που δραστηριοποιούνται κατά τοu AIDS, αλλά  και κορυφαίοι επιστήμονες από τη χώρα, λένε πλέον ότι ο αριθμός των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με AIDS στην Αυστραλία, είναι τόσο μικρός που πρακτικά δεν αναφέρεται.

Ο αριθμός κρουσμάτων AIDS στην Αυστραλία κορυφώθηκε το 1994, οπότε καταγράφηκαν 953 νέες περιπτώσεις, ενώ από τότε και μετά την εισαγωγή της αντιρετροϊκής θεραπείας, που εμποδίζει την ανάπτυξη του AIDS σε άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV, οι διαγνώσεις του AIDS έχουν μειωθεί κατακόρυφα. «Η Αυστραλία είναι τυχερή και βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, λόγω της  διορατικής πολιτική των κυβερνήσεων της», δήλωσε ο Darryl O’Donnell, διευθύνων σύμβουλος των AFAO.

Όπως εξήγησε, «είχαμε οργανώσεις στην κοινότητα των ομοφυλοφίλων, των εργαζομένων στη βιομηχανία  του σεξ και των χρηστών ναρκωτικών που έκαναν εκστρατείες ευαισθητοποίησης, οι οποίες αποδείχθηκαν εξαιρετικά αποτελεσματικές».

Εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Υγείας της Αυστραλίας επισήμανε, αναφερόμενος στο AIDS, ότι «έχει πάψει να θεωρείται αυτόματη θανατική καταδίκη» και αυτό το γνωρίζουν οι περίπου 1.100 νεοδιαγνωσθέντες με τον ιό HIV που ανιχνεύονται κάθε χρόνο.

Ωστόσο, τονίζει ότι «δεν πρέπει να χαλαρώσουμε την επιφυλακή μας» και επισημαίνει ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπάρχουν 36,7 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν διεθνώς με τον ιό HIV και 180.000  που πέθαναν  από AIDS στην Ασία και τον Ειρηνικό  το περασμένο έτος.

Ο Andrew Grulich, επικεφαλής Επιδημιολογίας του HIV και του Προγράμματος Πρόληψης στο Ινστιτούτο Kirby, δήλωσε ότι πολλές άλλες χώρες θα μπορούσαν να μάθουν από την Αυστραλία και να ακολουθήσουν το παράδειγμα της: «Αυτό που χαρακτηρίζει την Αυστραλία είναι μια συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων που εμπλέκονται. Η κοινότητα, συνεργάστηκε με τους ερευνητές και την κυβέρνηση που είχε διακομματική πολιτική υποστήριξη, στο ζήτημα αυτό».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/