Αντιμετωπίζοντας τις φθινοπωρινές αλλεργίες

images_2782017_Autumn-leaves.jpg

Τα συμπτώματα είναι γνωστά: η μύτη μας «τρώει», τα μάτια μας είναι ξηρά και ερεθισμένα, το φτέρνισμα και η καταρροή δεν λένε να σταματήσουν.

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι πάλι κοντά μας, αν και από το τέλος της προηγούμενης άνοιξης ελπίζαμε ότι θα χρειαστεί ένας ολόκληρος χρόνος μέχρι να χρειαστεί να την αντιμετωπίσουμε εκ νέου. Και όμως: το φθινόπωρο είναι επίσης μια εποχή που οι αλλεργίες βρίσκονται σε έξαρση, άσχετα αν τη… δόξα κλέβει η άνοιξη.

Το πρόβλημα είναι και πάλι η γύρη: τα μικροσκοπικά κύτταρα που τα φυτά απελευθερώνουν για να αναπαραχθούν, εισέρχονται στο σώμα μας μέσω της αναπνοής και, αν και είναι άκακα, αντιμετωπίζονται από τον οργανισμό μας ως πιθανός κίνδυνος. Για να τα αντιμετωπίσει, απελευθερώνει αντισώματα που προκαλούν έκκριση ισταμινών στο αίμα, που με τη σειρά τους προκαλούν τα γνωστά συμπτώματα των αλλεργιών. Μα καλά, αναρωτιέστε, έχει γύρη τέτοια εποχή; Βεβαίως, καθώς από τα τέλη Αυγούστου ανθίζουν τα αγριόχορτα, τα οποία αφενός είναι πολύ διαδεδομένα, αφετέρου χάρη στους ανέμους της εποχής η γύρη τους ταξιδεύει με άνεση για πολλά χιλιόμετρα.

Άλλοι παράγοντες που επιτείνουν τις αλλεργίες το φθινόπωρο, είναι η μούχλα και η σκόνη. Η πρώτη έχει την… τιμητική της εξαιτίας των φύλλων που πέφτουν και αποσυντίθενται, η δεύτερη έχει σωρευτεί εξαιτίας της ξηρής ατμόσφαιρας και των διαρκώς ανοικτών παραθύρων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και τώρα λυμαίνεται τους εσωτερικούς χώρους. Όπως καταλαβαίνετε, η παραμονή μέσα στο σπίτι δεν λύνει το πρόβλημα, ειδικά αν σκεφτούμε ότι η ξηρή ατμόσφαιρα που συχνά υπάρχει σε σπίτια και γραφεία (η ιδεατή υγρασία είναι 35-50%, αν και συχνά βρίσκεται στα επίπεδα του 16%) κάνει τη μύτη ακόμη πιο ευερέθιστη.

Ποια είναι η λύση για τις φθινοπωρινές αλλεργίες;

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να βελτιώσουμε την κατάσταση; Ο τακτικός καθαρισμός των κλειστών χώρων και ο αερισμός τους, η χρήση ηλεκτρικής σκούπας και ο καθαρισμός των φίλτρων του air condition, μπορούν να περιορίσουν τους αλλεργιογόνους παράγοντες στο σπίτι και στο γραφείο. Παράλληλα, ο αλλεργιολόγος σας θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τι ακριβώς σας προκαλεί την αλλεργία και να σας δώσει τη φαρμακευτική αγωγή που απαιτείται για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματά της.

Οι περισσότεροι πάντως άνθρωποι με αλλεργίες, βλέπουν τα συμπτώματά τους να υποχωρούν και να εξαφανίζονται, όταν οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν. Συνήθως, από το Νοέμβριο και μετά η κατάσταση βελτιώνεται.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/