Ένα λεπτό έντονης άσκησης προστατεύει από την οστεοπόρωση

images_182017_3215855919_1_2_PrpwxM8I.jpg

Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται ότι η καλή φυσική κατάσταση σημαίνει μια ζωή στο γυμναστήριο – μια σκέψη που αποθαρρύνει πολλούς.

Όμως, σιγά-σιγά συνειδητοποιούμε ότι οι σύντομες προπονήσεις μπορούν να είναι πολύ πιο αποτελεσματικές από τις μεγάλες, αν γνωρίζουμε ακριβώς τι να κάνουμε.

Αποδεικνύεται ότι η άσκηση μόνο για ένα λεπτό την ημέρα μπορεί να έχει πολύ ωφέλιμη επίδραση στην υγεία μας.

Σύμφωνα με μια μελέτη των Πανεπιστημίων Exeter και Leicester, οι γυναίκες που κάνουν 60-120 δευτερόλεπτα σωματικής άσκησης υψηλής έντασης την ημέρα έχουν 4% καλύτερη οστική πυκνότητα από εκείνες που κάνουν λιγότερο από ένα λεπτό. Οι γυναίκες που ασκούνται για πάνω από δύο λεπτά έχουν ακόμη ισχυρότερα οστά, με πυκνότητα 6% υψηλότερη από εκείνες που κάνουν λιγότερο από ένα λεπτό.

Μετά την ηλικία των 30 ετών, οι άνθρωποι τείνουν να χάνουν περισσότερη οστική μάζα από ό,τι κερδίζουν και όσο υψηλότερη είναι η οστική πυκνότητα, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης. Επίσης, τόσο λιγότερες πιθανότητες υπάρχουν για κατάγματα στα οστά.

Η μελέτη διεξήχθη σε περισσότερες από 2.500 συμμετέχουσες: οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο οστεοπόρωσης, καθώς η πυκνότητα των οστών μειώνεται σημαντικά μετά την εμμηνόπαυση. Σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα για την Οστεοπόρωση, το ένα δέκατο των γυναικών ηλικίας 60 ετών επηρεάζονται από την οστεοπόρωση, ποσοστό που ανεβαίνει στα δύο τρίτα των γυναικών ηλικίας 90 ετών. Επιπλέον, μία στις τρεις γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών και ένας στους πέντε άνδρες της ίδιας ηλικίας θα υποφέρουν από οστεοπορωτικά κατάγματα.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν είναι καλύτερο να συγκεντρωθεί αυτό το μικρό ποσό άσκησης τμηματικά μέσα στη μέρα ή σε μία δόση και επίσης εάν μια ελαφρώς μακρύτερη περίοδος άσκησης για μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα είναι εξίσου καλή με μία δίλεπτη άσκηση καθημερινά», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Victoria Stiles. «Αλλά υπάρχει μια σαφής σύνδεση μεταξύ της άσκησης υψηλής έντασης με βάρη και της καλύτερης οστικής υγείας στις γυναίκες».

Πολλοί άνθρωποι, αν και δεν ασκούνται συνειδητά, εμπλέκονται σε έντονη δραστηριότητα μέσα στη μέρα και αυτό μπορεί να είναι αρκετό για τη βελτίωση την υγεία τους. Εάν θέλετε να αυξήσετε την υγεία των οστών σας, ξεκινήστε με το απλώς να προσπαθείτε να περπατάτε περισσότερο και στη συνέχεια μπορείτε να ενσωματώσετε σύντομες περιόδους τρεξίματος.

Δεν είναι η πρώτη μελέτη που υποδηλώνει ότι μπορείτε να βελτιώσετε δραματικά την υγεία σας με άσκηση μόλις ενός λεπτού: νωρίτερα αυτό το έτος, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McMaster διαπίστωσαν ότι 60 δευτερόλεπτα έντονης άσκησης, «σπασμένα» σε δόσεις 20 δευτερολέπτων είναι εξίσου αποτελεσματικά με μια προπόνηση αντοχής 45 λεπτών.

Πηγή :  http://www.iatrikanews.gr/