Άχρηστες οι εφαρμογές fitness για smartphones;

images_3182017_woman_smartphone_working_out_fitness_technology.jpg

Τα application για smartphone που καταμετρούν τα βήματα που κάνουμε μέσα στη μέρα, μπορεί να είναι όχι απλώς χάσιμο χρόνου, αλλά και επικίνδυνες, σύμφωνα με έναν ειδικό.

Οι εφαρμογές fitness θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, επειδή αναγκάζουν τους ανθρώπους να επικεντρώνονται σε φιλόδοξους στόχους που ποτέ δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν, σύμφωνα με έναν κορυφαίο επιστήμονα υπολογιστών.

«Πολύ λίγες» από τις περίπου 165.000 εφαρμογές που έχουν σχέση με την υγεία βασίζονται πραγματικά σε επιστημονικές αποδείξεις, είπε ο Δρ Greg Hager, από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ. Ωστόσο, έχουν κατεβεί περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο φορές από ανθρώπους που επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία τους.

Οι πωλήσεις μιας σειράς από apps και των ειδικών gadgets που τα συνοδεύουν – όπως τα FitBits – έχουν απογειωθεί τα τελευταία χρόνια.

O Δρ Hager εστίασε σε εκείνες τις εφαρμογές που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να φτάσουν καθημερινά τα 10.000 βήματα, με το επιχείρημα ότι δεν υπήρχε κανένα νόημα στο ελάχιστο όριο. Μιλώντας στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης στη Βοστώνη, είπε: «Μερικοί από εσάς μπορεί να φοράτε FitBits ή κάτι παρόμοιο και βάζω στοίχημα ότι κάθε τόσο σας δείχνει το cool μήνυμα “έκανες 10.000 βήματα σήμερα”».

«Αλλά, γιατί είναι τα 10.000 βήματα κάτι σημαντικό; Τι είναι τόσο σπουδαίο για τα 10.000 βήματα; Φαίνεται ότι το 1960 στην Ιαπωνία υπολόγισαν ότι ο μέσος Ιάπωνας, όταν περπατάει 10.000 βήματα την ημέρα καίει περίπου 3.000 θερμίδες. Νόμιζαν ότι ο μέσος άνθρωπος θα πρέπει να λαμβάνει τόσες θερμίδες, έτσι πήραν 10.000 βήματα ως νούμερο».

«Αλλά είναι αυτός ο σωστός αριθμός για οποιονδήποτε από εσάς σε αυτή την αίθουσα; Ποιος ξέρει; Είναι απλά ένας αριθμός που βρίσκεται τώρα σε όλες τις εφαρμογές».

Μια έρευνα σε αρκετές εκατοντάδες εφαρμογές για την ψυχική υγεία, διαπίστωσε ότι μόνο πέντε συνδέονται με πραγματικά αποδεδειγμένα στοιχεία, είπε ο καθηγητής. Μάλιστα, καμία από αυτές δεν ήταν διαθέσιμες για το κοινό, ήταν όλες εργαλεία έρευνας.

Ο Δρ Hager πρόσθεσε: «Νομίζω ότι οι εφαρμογές θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, είμαι βέβαιος ότι αυτές οι εφαρμογές προκαλούν προβλήματα. Χωρίς καμία επιστημονική βάση, πώς ξέρετε ότι οποιαδήποτε από αυτές τις εφαρμογές είναι καλή για σας; Μπορούν ακόμη και να είναι επιβλαβείς. Το παράδειγμα 10.000 βήματα χαρακτηρίζει το πρόβλημα με πολλούς τρόπους. Όλοι γνωρίζουμε ότι όσο πιο πολύ ασκείστε, τόσο το καλύτερο για εσάς. Αλλά εάν είστε ηλικιωμένοι ή έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, τότε ίσως είναι εις βάρος σας».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/