67χρονη με 27 φακούς επαφής σε ένα μάτι!

images_2272017_clensesinout.jpg

Οι χειρουργοί αφαίρεσε 27 φακούς επαφής από το μάτι μιας γυναίκας 67 ετών που είχε πάει στο νοσοκομείο για μια χειρουργική επέμβαση ρουτίνας για καταρράκτη.

Το «γαλαζωπό ξένο σώμα» στο μάτι της αποδείχθηκε ότι ήταν μια «σκληρή μάζα» 17 φακών κολλημένων με βλέννα, ενώ στη συνέχεια βρέθηκαν δέκα ακόμα κατά την περαιτέρω εξέταση.

Η δημοσίευση του περιστατικού στην ιατρική επιθεώρηση BMJ ανέφερε ότι η γυναίκα φορούσε φακούς μιας χρήσης για 35 χρόνια και δεν είχε διαμαρτυρηθεί για κανένα σοβαρό ερεθισμό. Αλλά αφού της αφαιρέθηκαν, είπε ότι τα μάτια της αισθάνθηκαν πολύ πιο άνετα.

Ο ειδικευόμενος ασκούμενος στην οφθαλμολογία Rupal Morjaria δήλωσε: «Κανένας από εμάς δεν το έχει δει ποτέ πριν. Ήταν μια τόσο μεγάλη μάζα και οι 17 φακοί επαφής ήταν κολλημένοι μαζί. Ήμασταν πραγματικά έκπληκτοι που η ασθενής δεν το γνώριζε, γιατί θα έπρεπε να προκαλούν αρκετό ερεθισμό. Ήταν αρκετά σοκαρισμένη, καθώς νόμιζε ότι η προηγούμενη ενόχλησή της ήταν μόνο εξαιτίας των γηρατειών και της ξηροφθαλμίας».

Η αναφορά για το περιστατικό σημειώνει ότι η ασθενής είχε φτωχότερη όραση στο δεξιό της μάτι και βαθύτατες κόγχες, που μπορεί να ήταν και ένας παράγοντας για την απώλεια των φακών.

Η εκπρόσωπος του οπτομετρών Ceri Smith-Jaynes, δήλωσε ότι η απώλεια φακών επαφής στο μάτι ήταν κοινό πρόβλημα, αλλά συνήθως βγαίνουν μόνοι τους. «Συνήθως κρύβονται, διπλώνουν κάτω από το πάνω βλέφαρο του ματιού», είπε. «Δεν μπορούν να προχωρήσουν περισσότερο από αυτό, γιατί υπάρχει θύλακας. Το ίδιο συμβαίνει με το κάτω βλέφαρο – ο φακός μπορεί να πάει μόνο σε ένα από αυτά τα μέρη».

Είπε ότι ήταν σημαντικό να επισκεπτόμαστε τακτικά έναν οπτικό ή έναν οφθαλμίατρο, για να αποφύγουμε τυχόν προβλήματα, όταν χρησιμοποιούμε φακούς επαφής.

Μερικές συμβουλές για τους χρήστες φακών επαφής:

– Μην φοράτε τους φακούς σας για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι πρέπει και όχι περισσότερο από 16 ώρες την ημέρα – δεν πρέπει ποτέ να κοιμάστε με αυτούς, εκτός εάν έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να φοριούνται και τη νύχτα.

– Πλύνετε και στεγνώστε καλά τα χέρια σας προτού τους τοποθετήσετε στο μάτι σας.

– Μην βάζετε μακιγιάζ ματιών, προτού τοποθετήσετε τους φακούς επαφής.

– Μην κολυμπάτε, όταν φοράτε φακούς επαφής.

– Αντικαταστήστε την θήκη των φακών επαφής σας τακτικά, για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.

– Εάν παρατηρήσετε ερυθρότητας, πόνο ή απώλεια όρασης, συμβουλευτείτε αμέσως τον οφθαλμίατρό σας.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/