5 μύθοι για τη δίαιτα, απομυθοποιημένοι

images_2472017_myth12.jpeg

Όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος, είναι εύκολο να πιστέψουμε κάθε είδους συμβουλές και κόλπα που ακούμε από φίλους και γνωστούς.

Είτε πρόκειται για την πλήρη κατάργηση των υδατανθράκων από τη διατροφή μας είτε πρόκειται για την παράλειψη κάποιων γευμάτων συνολικά, είναι σημαντικό να αμφισβητούμε κάθε συμβουλή που θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό στην υγεία μας παρά καλό.

Οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση και η υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνει κάποιος όταν προσπαθούν να χάσει περιττά κιλά ή να μην τα… αποκτήσει. Ακολουθούν μερικοί από τους πιο διαδεδομένους μύθους για την απώλεια βάρους, οι οποίοι έχουν τεκμηριωμένα… απομυθοποιηθεί.

Κόψτε τους υδατάνθρακες
Οι υδατάνθρακες έχουν αποκτήσει κακή φήμη τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς διάφορες δίαιτες απαιτούν τον δραστικό περιορισμό τους ή ακόμη και τον πλήρη εξοβελισμό τους από τη διατροφή μας για να χάσουμε βάρος. Ωστόσο, σε μια υγιή διατροφή οι υδατάνθρακες θα πρέπει να είναι η κύρια πηγή ενέργειας, συνεπώς μια λογική ποσότητα υδατανθράκων στο ημερήσιο πρόγραμμα είναι απαραίτητη. Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καθώς και όσπρια για να ενισχύσετε την πρόσληψη φυτικών ινών.

Παραλείψτε γεύματα
Αν παραλείπετε γεύματα είναι πιθανό να νιώθετε συνεχώς πεινασμένοι, με αποτέλεσμα να έχετε περισσότερες πιθανότητες να καταφύγετε σε ανθυγιεινά σνακ. Ο περιορισμός στη διατροφή σας σημαίνει επίσης ότι το ήπαρ δεν δέχεται σήματα για το πότε να σταματήσει την παραγωγή γλυκόζης, με αποτέλεσμα η επιπλέον ζάχαρη στο αίμα να αποθηκεύεται ως λίπος, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη. Η παράλειψη γευμάτων σημαίνει επίσης ότι μπορεί να χάνετε σημαντικά θρεπτικά συστατικά και να είστε κουρασμένοι και ευερέθιστοι.

Τρώτε μόνο light
Αυτό ακούγεται ως μια λογική επιλογή: ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι εταιρείες διατροφικών ειδών, για να κρατήσει τα λιπαρά χαμηλά στα προϊόντα τους αλλά να διατηρήσουν μια σχετικά καλή γεύση, προσθέτουν επιπλέον ζάχαρη, η οποία βεβαίως ανεβάζει τη θερμιδική πρόσληψη. Προτιμήστε τα προϊόντα με την κανονική περιεκτικότητα σε λιπαρά, απλώς μειώστε την ποσότητα που τρώτε.

Ο υπολογισμός των θερμίδων είναι το σημαντικότερο σε μια δίαιτα
Ενώ είναι σημαντικό να προσέχουμε τις θερμίδες που παίρνουμε ώστε να έχουμε μια γενική ιδέα για το πόσο θα πρέπει να τρώμε και πόσο θα πρέπει να γυμναζόμαστε, ο αριθμός των θερμίδων δεν περιγράφει πόσο υγιεινό είναι το φαγητό που καταναλώνουμε. Για παράδειγμα, αν καταναλώσετε junk food που έχει 1.300 θερμίδες, είστε μέσα στα επιθυμητά όρια, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται για υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Ελέγχετε τον αριθμό των θερμίδων που προσλαμβάνετε, αλλά να θυμάστε ότι δεν είναι το Α και το Ω για να χάσετε βάρος.

Μην τρώτε μετά την τάδε ώρα
Το σώμα σας δεν ξέρει τι ώρα είναι. Αν και μπορεί να είναι λιγότερο δραστήριο μετά από κάποια ώρα, το σώμα σας θα χωνέψει το φαγητό και το ποτό με τον ίδιο τρόπο , ασχέτως αν είναι πρωί, μεσημέρι ή βράδυ. Κατ’ αναλογία, η ώρα της ημέρας που θα βάλετε βενζίνη στο αυτοκίνητό σας, δεν πρόκειται να επηρεάσει το πόσο μακριά θα πάτε ή τις επιδόσεις του. Ωστόσο, εάν το τσιμπολόγημα αργά το βράδυ σημαίνει ότι τρώτε ανθυγιεινές λιχουδιές, δώστε προσοχή στο τι τρώτε, παρά στο πότε.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/