5 λάθη που κάνουμε μετά την άσκηση

images_772017_woman-exercising.jpg

Η γυμναστική μας κάνει να αισθανόμαστε υπέροχα. Αλλά πόσο έχουμε σκεφτεί ότι αυτό που κάνουμε μετά την άσκηση θα μπορούσε στην πραγματικότητα να παρεμποδίσει παρά να βοηθήσει να φτάσουμε στους στόχους υγείας και φυσικής κατάστασης που έχουμε θέσει;

Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει -και τι δεν πρέπει- να κάνουμε.

Ενυδάτωση με ενεργειακά ποτά
Εάν πιστέψουμε τις διαφημίσεις, θα πρέπει να πίνουμε ενεργειακά ποτά πριν από, κατά τη διάρκεια και μετά τις προπονήσεις, αλλά αυτά είναι συχνά γεμάτα ζάχαρη και καθόλου υγιεινά. Ο μέσος άνθρωπος που ασκείται σίγουρα δεν τα χρειάζεται. Πολλά αθλητικά ποτά περιέχουν ακόμη και δύο τρίτα της ζάχαρη που περιέχουν τα αναψυκτικά: το νερό, πέρα από ένα καλό γεύμα πριν και μετά την προπόνηση, θα σας ενυδατώσει τέλεια.

Για να υπολογίσετε πόση ποσότητα νερού (σε λίτρα) χρειάζεστε κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, πολλαπλασιάστε το βάρος σας σε χιλιόγραμμα κατά 0,03. Έτσι αν ζυγίζετε 60 κιλά, θα πρέπει να πίνετε περίπου δύο λίτρα την ημέρα.

Λήψη συμπληρωμάτων για θρεπτικά συστατικά
Αν και μερικές φορές είναι σημαντικό να λαμβάνονται από άτομα με συγκεκριμένα ιατρικά προβλήματα, τα συμπληρώματα δεν πρέπει ποτέ να αντικαθιστούν τα πραγματικά τρόφιμα.  Μια συνθετικά παραγόμενη βιταμίνη είναι έχει την ίδια θρεπτική αξία των πραγματικών τροφίμων. Πολλοί πιστεύουν ότι οι πολυβιταμίνες μπορούν να αντισταθμίσουν την κακή διατροφή και να δικαιολογήσουν ένα «ανθυγιεινό» γεύμα μετά την προπόνηση. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Διατροφή με τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά
Αν και εδώ και χρόνια, τα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά θεωρήθηκαν το κλειδί για την απώλεια βάρους, έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει ότι όχι μόνο το λίπος είναι απαραίτητο για τη διατροφή μας, αλλά και ότι τα light τρόφιμα είναι συχνά φορτωμένα με ζάχαρη, για να βελτιώσουν τη γεύση τους. Επίσης, το λίπος μας κάνει να αισθανόμαστε χορτάτοι, έτσι τρώγοντας τρόφιμα χωρίς πολλά λιπαρά, πεινάμε (και τρώμε) πολύ πιο συχνά.

Πόσες θερμίδες έχετε κάψει;
Πολλοί άνθρωποι ακυρώνουν όλη τη σκληρή δουλειά που έχουν κάνει στο γυμναστήριο, τρώγοντας ένα τεράστιο γεύμα αργότερα. Η άσκηση δεν εκτοξεύει μαγικά τον μεταβολισμό σας. Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι τείνουν να υπερεκτιμούν τον αριθμό των θερμίδων που καίγονται κατά την άσκηση. Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα έλλειμμα θερμίδων καίγοντας περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνετε, αλλά αυτό ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Ακόμη και αν τρώτε υγιεινά, η υπερβολική κατανάλωση θα σας εμποδίσει να χάσετε βάρος.

Εμμονή με τη ζυγαριά
Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος με τη γυμναστική, θα πρέπει να ξεχάσετε τη ζυγαριά και να αξιολογήσετε την πρόοδό σας χρησιμοποιώντας μια μεζούρα – καθώς οι μύες ζυγίζουν περισσότερο από το λίπος, θα πρέπει να εστιάσετε στο πώς αλλάζει το σχήμα του σώματός σας. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός, όχι απλώς ένα νούμερο. Το βάρος μας άλλωστε αυξομειώνεται έως και δύο κιλά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανάλογα με το τι τρώμε και πίνουμε.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/