Το μούσι είναι υγιεινή επιλογή;

images_572017_beard-handsome-man-600x400.jpg

Τα γένια στους άνδρες και γενικότερα το αξύριστο στιλ τα τελευταία χρόνια είναι στη μόδα με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνδρες όλων των ηλικιών να το ενστερνίζονται.

Εκτός όμως από τις γυναίκες που εμφανίζονται διχασμένες για το αν οι άνδρες με γένια είναι πιο ελκυστικοί ή αρρενωποί, ήρθαν να προστεθούν και οι επιστήμονες οι οποίοι διαφωνούν για το αν τα γένια προσφέρουν οφέλη στην υγεία ή προβλήματα.

Για τους θετικά προσκείμενους στη γενειάδα, τα οφέλη είναι πολλά, προτρέποντας τους άνδρες να αφήσουν μακριά από το πρόσωπό τους τα ξυραφάκια. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα γένια προσφέρουν:

Προστασία από τον ήλιο
Τα γένια προστατεύουν το πρόσωπο από τις ακτίνες UV, έχοντας παρόμοια δράση με αυτή του δείκτη προστασίας. Όσο πιο πυκνή αλλά και μακριά είναι η γενειάδα τόσο καλύτερα προστατεύει το πρόσωπο από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες και κατ΄ επέκταση από τον καρκίνο του δέρματος.

Προστασία από το κρύο
Ο Άγιος Βασίλης δεν έχει τυχαία μακριά και πλούσια γενειάδα. Τα γένια προσφέρουν ζεστασιά στο πρόσωπο, καθώς εμποδίζουν τον κρύο αέρα να έρθει σε επαφή με το δέρμα. Λειτουργούν σαν ένα κασκόλ τυλιγμένο γύρω από το λαιμό προλαμβάνοντας έτσι και διάφορα κρυολογήματα.

Αποτρέπουν τις κρίσεις άσθματος και γενικότερα αλλεργίες
Ακριβώς όπως γίνεται και με τις τρίχες στα ρουθούνια, οι τρίχες στο πρόσωπο εμποδίζουν ξένα σώματα όπως σκόνη ή γύρη να εισέλθουν στους πνεύμονες δημιουργώντας κρίσεις άσθματος.

Αποφυγή δερματικών εξανθημάτων
Το ξύρισμα δημιουργεί πολλές φορές δερματικούς ερεθισμούς, θυλακίτιδα και σπυράκια.

Μείωση των σημαδιών γήρανσης του δέρματος
Οι άνδρες με γένια έχουν πιο ενυδατωμένο δέρμα από αυτούς που ξυρίζονται, καθώς οι τρίχες λειτουργούν σαν ασπίδα προστασίας απέναντι στις καιρικές συνθήκες. Η ενυδάτωση είναι ο βασικός παράγοντας για να παραμείνει νεανικό το δέρμα και να φαίνεται υγιές και λαμπερό.

Από την άλλη πλευρά, μαζί με τις γυναίκες που θεωρούν τα γένια απωθητικά, υπάρχουν και πολλοί επιστήμονες που επισημαίνουν τους κινδύνους που βρίσκονται πίσω από μια γενειάδα.

Τα γένια αποτελούν εστία μικροβίων, ιών, βακτηρίων, παρασίτων και μυκήτων. Έρευνες οι οποίες έχουν διεξαχθεί έδειξαν ότι μία γενειάδα μπορεί να φιλοξενεί έως και 20.000 μικροοργανισμούς και μπορεί να είναι πιο βρώμικη και από μία λεκάνη τουαλέτας. Αυτό γίνεται, επειδή οι περισσότεροι άνδρες  έχουν τη συνήθεια να περνάνε τα χέρια μέσα από τα γένια τους πολλές φορές μέσα στην ημέρα.

Επίσης, θα πρέπει  οι γενειοφόροι να παρακολουθούν αν κάτω από τα γένια υπάρχουν σπυράκια ή κάποια εξανθήματα, καθώς είναι πιθανό να έχουν συσσωρευτεί μύκητες και μικρόβια, όπως ο ιός του έρπη ή το βακτήριο του σταφυλόκοκκου.

Οι ειδικοί προτρέπουν τους άνδρες με γένια να καθαρίζουν καθημερινά με νερό και σαπούνι πρόσωπο και γένια, να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να είναι προσεχτικοί και παρατηρητικοί, καθώς η υγεία στα γένια έχει άμεσο αντίκτυπο και στην υγεία των συντρόφων τους.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/