Ύποπτες «θεραπείες» με βλαστικά κύτταρα

images_1172017_lab.jpg

Ανθρώπινες ζωές τίθενται σε κίνδυνο από το «αδίστακτο» μάρκετινγκ μη αποδεδειγμένων θεραπειών με βλαστικά κύτταρα, όπως προειδοποίησε μια ομάδα κορυφαίων επιστημόνων.

Η διαφήμιση που υπερβάλλει για τα οφέλη πειραματικών θεραπειών ενθαρρύνει τους ασθενείς να ταξιδεύουν σε χώρες όπου δεν υπάρχουν κανόνες για αυτές και ενδεχομένως δεν είναι ασφαλείς, όπως ανέφεραν οι ειδικοί.

Οι 15 ερευνητές από την Ιαπωνία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Αυστραλία, το Βέλγιο και τη Μεγάλη Βρετανία, ζήτησαν «εθνική και παγκόσμια δράση» για την καταπολέμηση της ανάπτυξης μιας βιομηχανίας «που βασίζεται σε ακατάλληλο μάρκετινγκ και μη αποδεδειγμένες θεραπείες βλαστικών κυττάρων».

Γράφοντας στο περιοδικό Science Translational Medicine, δήλωσαν ότι οι παγκόσμιες Αρχές πρέπει να θεσπίσουν αυστηρότερους κανόνες για τους γιατρούς που παρέχουν θεραπείες βλαστικών κυττάρων και την προώθηση τέτοιων θεραπειών.

Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν δώσει τόσο σε εξουσιοδοτημένα όσο και σε μη εξουσιοδοτημένα ιατρικά κέντρα τη δυνατότητα να προσεγγίζουν ένα παγκόσμιο ακροατήριο, όπως προειδοποίησαν, ενώ η θετική και αισιόδοξη κάλυψη της έρευνας για τα βλαστικά κύτταρα οδήγησε σε μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τους ασθενείς.

«Ο όρος “βλαστοκύτταρα” έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για να δοθούν υποσχέσεις νεότητας, αναζωογόνησης και καλής υγείας, καθώς και στο μάρκετινγκ καλλυντικών, συμπληρωμάτων διατροφής και αθλητικών προϊόντων», έγραψαν. «Η υπερβολή αυτή συνεπάγεται όχι μόνο αυξημένο κίνδυνο εκμετάλλευσης των ασθενών και των οικογενειών τους, που αναζητούν απελπισμένα θεραπεία, αλλά και σημαντικές βλάβες στην υγεία των ατόμων που υποβάλλονται σε αυτές τις μη αποδεδειγμένες θεραπείες. Μακροπρόθεσμα, οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις μπορεί να προκαλέσουν δυσφήμιση στην έρευνα και την ανάπτυξη της αναγεννητικής ιατρικής».

Εκατοντάδες ιατρικά κέντρα σε όλον τον κόσμο προσφέρουν τα λεγόμενα μοσχεύματα βλαστοκυττάρων, τα οποία ισχυρίζονται ότι θεραπεύουν μια σειρά από παθήσεις, από τη σκλήρυνση κατά πλάκας έως τη νόσο του Πάρκινσον, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες. Μερικές μέθοδοι μεταμοσχεύσεων βλαστικών κυττάρων, οι οποίες έχουν δοκιμαστεί μόνο σε κλινικές δοκιμές, χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου και για την ανάπτυξη δερματικών μοσχευμάτων για ασθενείς με σοβαρά εγκαύματα.

Η ομάδα ζήτησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να βοηθήσει για τη δημιουργία ενός πλαισίου για την υπεύθυνη εφαρμογή των θεραπειών με βλαστικά κύτταρα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/