Όλο και πιο ανθεκτική η γονόρροια, εξαιτίας του στοματικού σεξ

images_1572017_gonorreia-pode-ficar-sem-tratamento-num-futuro-diz-relatorio-7c428f03-09ee-456a-b7d0-59e83cbec929.jpg

Το στοματικό σεξ βοηθάει στην εξάπλωση της γονόρροιας, μαζί με τη μείωση της χρήσης προφυλακτικού, όπως ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος προειδοποιεί ότι εάν κάποιος κολλήσει γονόρροια (γνωστή και ως βλεννόρροια), είναι τώρα πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί και σε ορισμένες περιπτώσεις αδύνατο.

Η σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη αναπτύσσει ταχέως αντοχή στα αντιβιοτικά. Οι ειδικοί ανέφεραν ότι η κατάσταση ήταν «αρκετά ζοφερή», καθώς λίγα νέα φάρμακα που θα μπορούσαν να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά φαίνονται στον ορίζοντα.

Περίπου 78 εκατομμύρια άνθρωποι κολλούν το Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα κάθε χρόνο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει στειρότητα.

Ο ΠΟΥ ανέλυσε στοιχεία από 77 χώρες που έδειξαν ότι η αντοχή της γονόρροιας στα αντιβιοτικά είναι ευρέως διαδεδομένη. Η Δρ Teodora Wi, από τον ΠΟΥ, δήλωσε ότι υπήρξαν ακόμη και τρεις περιπτώσεις – στην Ιαπωνία, τη Γαλλία και την Ισπανία – όπου η λοίμωξη δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Η γιατρός δήλωσε: «Η γονόρροια είναι ένα πολύ έξυπνο βακτήριο, κάθε φορά που εισάγουμε μια νέα κατηγορία αντιβιοτικών για τη θεραπεία της, γίνεται ανθεκτικότερη».

Ανησυχητικά, η μεγάλη πλειοψηφία των μολύνσεων από γονόρροια εντοπίζεται σε φτωχές χώρες, όπου η μικροβιακή αντίσταση είναι πιο δύσκολο να ανιχνευθεί.

Η γονόρροια μπορεί να μολύνει τα γεννητικά όργανα, το ορθό και τον λαιμό, ο οποίος είναι αυτός που απασχολεί περισσότερο τους ειδικούς της υγείας. Η Δρ Wi είπε ότι τα αντιβιοτικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα βακτήρια που βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού, συμπεριλαμβανομένων και συγγενών της γονόρροιας, στην ανάπτυξη ανθεκτικότητας σε αυτά.

«Όταν χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά για τη θεραπεία λοιμώξεων, όπως ένας απλός πονόλαιμος, αυτό αναμιγνύεται με το είδος Neisseria στο λαιμό σας με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθεκτικότητας». Η ώθηση των βακτηρίων της γονόρροιας σε αυτό το περιβάλλον μέσω του στοματικού σεξ μπορεί να οδηγήσει σε υπερανθεκτική στα αντιβιοτικά γονόρροια», εξήγησε η γιατρός του ΠΟΥ.

Η γονόρροια προκαλείται από το βακτήριο Neisseria gonorrhea. Η λοίμωξη μεταδίδεται από το κολπικό, στοματικό και πρωκτικό σεξ, χωρίς προφυλάξεις. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν παχύρρευστο πράσινο ή κίτρινο υγρό από τα γεννητικά όργανα, πόνο κατά την ούρηση και αιμορραγία μεταξύ των περιόδων.

Ωστόσο, από αυτούς που έχουν μολυνθεί, περίπου ένας στους δέκα ετεροφυλόφιλους άνδρες και πάνω από τα τρία τέταρτα των γυναικών και των ομοφυλόφιλων ανδρών δεν έχουν εύκολα αναγνωρίσιμα συμπτώματα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις χώρες να παρακολουθήσουν την εξάπλωση της υπερανθεκτικής στα αντιβιοτικά γονόρροιας και να επενδύσουν σε νέα φάρμακα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/